Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Težak položaj i u 2010.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 01. 2010.

Izvor: Danas

Težak položaj i u 2010.


Beograd - Za medijsku scenu Srbije prethodna godina je bila loša, a ni u 2010. ne očekuje se značajan napredak, ocenjuju sagovornici Danasa.

Kako objašnjavaju, medije očekuju „grube intervencije države“, gašenje lokalnih glasila, otpuštanje novinara, ali i guranje u samocenzuru.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže za Danas da je prethodna godina bila užasna za medije u Srbiji i da ne veruje da će 2010. biti bolja, „čak i ako Ustavni sud obori sporne odredbe Zakona o javnom informisanju“.

- Najnovija izmena Krivičnog zakonika, kojom se zabranjuje i komentarisanje sudskih postupaka pre pravosnažnosti presude, svedoči da je država rešena da nastavi sa grubim intervencijama u oblasti medija. Tako će novinare držati u defanzivi, terajući ih da, umesto radnih mesta, brane slobodu izražavanja u Srbiji - navodi Smajlovićeva.

Ona dodaje da će u 2010. biti još manje pluralizma zato što će mnogi dobri novinari izgubiti posao, a „neće moći da računaju na solidarnost zaplašenih kolega“. Naša sagovornica ističe da će država, umesto da pomaže medijima da opstanu, „nastaviti da ih gura u samocenzuru i da žmuri pred sve većom cenzurom“. Ona ukazuje da se to dešava i u drugim zemljama, ali da one pronalaze mere pomoći.

- Kod nas će se energija utrošiti na pisanje „medijske strategije“ pod okriljem Ministarstva kulture. Za to će biti obezbeđena evropska sredstva, iako bi bilo logično da je strategija usvojena pre pogubnih zakona o štampi - kaže Smajlovićeva.

I Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), navodi za Danas da je ovo udruženje još tokom 2008. upozoravalo da će naredna godina biti teška za medije u Srbiji.

- U svetu, pa i kod nas, smanjen je ulog oglašivača u štampanim medijima za oko 30 do 40 odsto. Na udaru su se našli stalni honorarci i novinarska profesija, u kojoj su inače niska primanja, svedena je na nivo ispod proseka - ističe Gaće. Kako objašnjava, tokom leta je bila i velika rasprava o novom Zakonu o informisanju, u kojem postoje određeni sporni članovi, a stav NUNS-a je protiv bilo kakvog oblika zabrane prema ovom zakonu.

- Kazne da, ali zabrane ne, iako su i određene kazne previsoke - objašnjava Gaće.Kada je reč o 2010. godini, ona napominje da se „boji da neće biti ništa manje teška“ za medije, ali da bi mogla da bude i oštrija od 2009. Ona kaže da su u Evropi i svetu mnogi mediji gašeni, što bi moglo da se desi i u Srbiji. Prema njenom mišljenju, ukoliko Srbija uspe da se stabilizuje, na izvestan način bi se stabilizovala i medijska scena.

- Veliki štampani mediji se lakše prilagođavaju teškim uslovima i pomažu jedni drugima, za razliku od manjih, lokalnih. Postoji mogućnost da dođe do gašenja pojedinih lokalnih medija, kao i da veći smanje broj izdanja - kaže Gaće

Antrfile : Veljanovski: Gašenje bez obzira na krizu


Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za Danas da ne očekuje laku godinu za medije, kao i da bez obzira na to da li će ekonomska kriza jenjavati ili ne medijima u Srbiji neće biti mnogo bolje.

- U Srbiji ima previše medija i neki će nestati, što zavisi od tržišta, ne samo od zakona. Ova godina biće puna napetosti, a neophodan je i aktivizam svih uključenih aktera, medija i medijskih udruženja - kaže naš sagovornik. On očekuje da se formira Savet za štampu, kako bi se samoregulacijom unapredilo stanje u novinarstvu, kao i da država donese odgovarajuću regulativu.

I. Tošović - B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi