Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rodoljub Šabić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 12. 2009.

Izvor: Blic

Rodoljub Šabić


Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uručena je nagrada „Vitez poziva" nevladine organizacije Liga eksperata za doprinos društvu. „Vitez poziva" se dodeljuje za značajan stvaralački opus, saglasnost profesionalnog znanja i savesti, moralni integritet i časno delovanje i ponašanje.

„Srbiji su neophodni brzi i znatno bolji rezultati u borbi protiv korupcije. To zahteva energičnije preduzimanje svih raspo-loživih mera u okviru kojih nezaobilazno mesto mora da ima kontrola javnosti nad radom vlasti i javnih preduzeća", rekao je Šabić povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, napominjući da deklarativno zalaganje za borbu protiv korupcije mora da bude potvrđeno pre svega spremnošću odgovornih da svoj rad u svakom trenutku izlože kontroli nadležnih organa, a posebno javnosti.

Prema njegovim rečima, „neodgovorno je zatvarati oči pred činjenicom da u toj oblasti postoje više nego ozbiljni problemi, kao i da je evidentna nespremnost mnogih u vlasti da svoj rad izlože bilo kakvoj kontroli".

Rodoljub Šabić je nebrojeno puta naglasio da su korupcija i interesi moćnih grupa najveći problemi u funkcionisanju pravne države, a ove godine istakao da svoju obavezu podnošenja izveštaja Republičkoj upravi za javne nabavke od 12.000 ustanova i pojedinaca već godinama ispunjava jedva 2.000 njih i dodao da „čak tri četvrtine funkcionera koji imaju obavezu prijavljivanja imovinskog stanja, to ne čine".Potres koji je izazvao izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) na osnovu uvida u samo 25 odsto budžeta, logična je posledica takvog stanja stvari, smatra Sabić i kaže da je neshvatljivo da DRI trpi kritike zbog izlaganja svog izveštaja javnosti jer je transparentnost upravo ono čemu društvo teži.

Narodna skupština Republike Srbije 22. decembra 2004. godine ga je izabrala za poverenika za informacije od javnog značaja. Za svoj rad dobio je brojna priznanja stručne i šire javnosti, uključujući i formalna godišnja priznanja - specijalnu povelju Udraženja novinara Srbije (2006), ličnost godine u borbi za slobodu medija po oceni misije OEBS-a (2007), nagrada „Naj Evropljanin" za sprovođenje „najevropskijeg" projekta za projekat implementacije Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (2008).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi