Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beogradizacija ugrožava novinarstvo u unutrašnjosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 12. 2009.

Izvor: Politika

Beogradizacija ugrožava novinarstvo u unutrašnjosti


Kada bi čuvenu misao da je čovek čoveku vuk preneli na novinarski teren, ona bi verovatno glasila ovako: pi-ar je novinaru vuk. Upravo zbog ovog, svojevrsnog „rata” koji vode oni zaduženi za odnose s javnošću i novinari, Udruženje novinara Srbije je juče organizovalo tribinu „Centralizacija informisanja u javnim preduzećima i državnim institucijama”.

Miroljub Dugalić, dopisnik „Politike” iz Kraljeva, govorio je o problemima sa kojima se susreću novinari iz unutrašnjosti.

– Pi-ar iz provincije je, zapravo, barijera između direktora i novinara, jer oni najčešće imaju zadatak da, kada je neka neprijatna tema u pitanju, odvrate novinara da o tome piše. Takođe, kada je reč o lokalu, posao pi-ara se radi uzgred. Tako imamo primer da te poslove obavljaju uz niz drugih radnih zadataka, pa zainteresovanog novinara upućuju na ovlašćene direktore ili osobe za odnose s javnošću koji sede u Beogradu. To je najčešće praksa u javnim preduzećima, ustanovama i državnim službama – objasnio je Dugalić.

Takođe, beogradizaciji izvora informacija doprinosi i privatizacija lokalnih medija. Njihovi novi vlasnici su najčešće biznismeni koji nemaju dodira sa novinarstvom, ali imaju sa političkim strankama, pa se tako i uređivačka politika seli u glavni grad Srbije.

Momčilo Cebalović, pi-ar Elektroprivrede Srbije, dao je odgovor na pitanje zašto neke informacije ne mogu da budu brzo dostupne.

– Nema nevinih samo na jednoj strani. Novinari, takođe, svojom neprofesionalnošću zatvaraju vrata brze komunikacije – rekao je on.

V. M. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi