Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Politika ne da ekran
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Politika ne da ekran


Svi lokalni mediji u Smederevu do kraja godine biće u privatnom posedu.

Poslednji u red za privatizaciju stali su gradski TV i radio, a zaposleni se pribojavaju za egzistenciju i profesionalnu sudbinu, jer su najozbiljniji kandidati za buduće vlasnike političari i biznismeni. Ko će i kako od naredne godine da informiše 140.000 Smederevaca, pod znakom pitanja je, jer se više nijedan medij neće finansirati novcem poreskih obveznika.

Jedan od samo dva privatizovana nedeljnika u Srbiji u 2009. godini jeste smederevski „Naš glas“, gde je 40 odsto kapitala imala opština. Vlasnik novina koje poseduju atraktivan poslovni prostor od 500 kvadrata, plativši 35 miliona dinara, postala je kiparska firma „Zodufin“. Ova firma kupila je i poznato odmaralište na Dunavu. Međutim, nezvanično, iza kiparskog investitora stoji domaći biznismen Milan Lukić, inače lider grupe građana „Koalicija za bolje Smederevo“, jednog od četiri činioca lokalne vlasti.

U ovom mediju nije bilo dramatičnih obrta, novinari se ne žale na uticaj „privatnog“ urednika, plate su iste i redovne, a pokrenuto je još jedno izdanje, „Glas sela“.

Tačka na medijsku tranziciju biće stavljena 11. decembra, kada su zakazane aukcije za prodaju TV Smederevo i Radio Smedereva. Radio kao najstariji elektronski mediji podunavskog, južnobanatskog i šumadijskog okruga, sa čije frekvencije je prvi put program počeo da se emituje 1972, primamljiv je zalogaj, najviše zbog činjenice da ima 600 kvadrata poslovnog prostora u elitinoj gradskoj zoni.

- Do sada je samo jedan čovek otkupio dokumentaciju. Ironija je što je to učino uz opasku da nije zainteresovan za prostor, već za unapređenje programa - kaže Milan Petrović, direktor Radio Smedereva.

Nezvanično, kao budući vlasnik radija, pominje se isti čovek koji je kupio i lokalni nedeljnik, a početna cena za ovaj medij je 5,3 miliona dinara. Stvari nisu toliko „izvesne“ kada je reč o televiziji. Agencija za privatizaciju ponudila je ovu kuću za samo 90.000 dinara.

Medij je od osnivanja pre 15 godina pod snažnim političkim uticajem, ali i finansijskom zaštitom. Ove godine iz gradskog budžeta inkasirala je blizu 20 miliona dinara. Osim oskudne opreme i lokalne frekvencije, TV nema ni svoj objekat. Radnici smatraju da je nepravda što ih je grad, kao osnivač i vlasnik, pustio niz vodu.

- Neće biti dobro ni nama ni građanima. Pitanje je ko će ih i kako informisati. Sa zebnjom čekamo privatizaciju, uz pitanje zašto ništa nije urađeno da ostanemo javni lokalni servis - smatra Saša Šparović, glavni i odgovorni urednik TV koja ima 43 radnika.I za televiziju postoji samo jedan potencijalni kupac. Nezvanično ih je više, a neki su nosioci najviših lokalnih funkcija. Pominje se i mogućnost „konzorcijuma“ lokalnih političara koji, izgleda, ne žele tako lako da se odreknu tapije na medijsku pažnju.

Antrfile :

Medijska slika


Mnogi lokalni mediji nisu preživeli tranziciju. Radio S je bankrotirao, nedeljnik „Smederevsku sedmicu“ „ugasili su“ dugovi, kao i potonje „Smederevske novine“. Privatni radio Luks ostao je na komercijalnom programu, a od pre dve godine radi privatna televizija Jerina.

J. Ilić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi