Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Četiri Beograda u SAD ugostila novinare iz srpske prestonice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2009.

Izvor: 24 sata

Četiri Beograda u SAD ugostila novinare iz srpske prestonice


Pored potrage za osnivačima gradova, novinari iz srpske prestonice žele da upoznaju i način života stanovnika Beograda u Americi...

Grupa novinara, predvođena Vladimirom Jelićem, voditeljem RTS-a, posetila je nedavno Beograd u Minesoti. Oni će narednih dana obići još tri grada u Americi koja nose ime srpske prestonice i napraviti reportaže o njima, a nadaju se da će saznati i nešto o njihovim osnivačima.

Beograd u Minesoti prva je stanica novinara iz Beograda koji će u narednih 12 dana posetiti još tri Beograda u Americi.

- Ovde smo da pronađemo osnivače gradova. Čuo sam da su oni Srbi - izjavio je poznati srpski voditelj Vladimir Jelić za KSAX televiziju u Minesoti. Pored potrage za osnivačima gradova, novinari iz srpske prestonice žele da upoznaju i način života stanovnika Beograda u Americi.

- Zanimljivo mi je da uporedim kako žive ljudi u mom Beogradu i ostala četiri istoimena grada u Americi. Da li uopšte postoje neke razlike? Želim da vidim koliko smo različiti, a koliko smo zapravo isti - rekao je Jelić.

Beograd u Minesoti dopao se našem poznatom voditelju, ali ga je iznenadilo to što ima samo 700 stanovnika.

- Mislim da vaš Beograd ima neku toplinu i da je prijatan grad. Kada sam čuo da ima samo 700 stanovnika, pomislio sam kako je to veoma mali broj. Naši gradovi su veoma različiti. Naš Beograd je prestonica Srbije i broji blizu dva miliona stanovnika - rekao je Vladimir Jelić u intervjuu za KSAX, napominjući da srpska prestonica ima bogatu istoriju.

Srpski novinari imali su priliku da razgovaraju sa gradonačelnikom Beograda u Minesoti, a on je stekao utisak da se njegov Beograd dopao našim novinarima.

- Iako je znatno manji od grada iz kog oni dolaze, mislim da su uživali u našem gradu i njegovim stanovnicima. Postoje i stvari koje su slične sa njihovim Beogradom, a opet gradovi su tako daleko - rekao je Denis Briglman, gradonačelnik Beograda u Minesoti.

Sledeća stanica novinara je Beograd u Montani, Nebraski i Mejnu.

- Nismo sami. Postoji Beograd u Srbiji, ali i četiri u Sjedinjenim Američkim Državama - zaključio je Vladimir Jelić na kraju intervjua za KSAX televiziju.

Antrfile :

Beograd, Montana


Grad u Galtin okrugu sa 5.728 stanovnika. Dobio je ime po srpskoj prestonici u znak zahvalnosti srpskim investitorima koji su pomogli u izgradnji pruge koja je nekada tuda prolazila. Važni sportski, ali i drugi događaji, odvijaju se u „Beograd centru za specijalne događaje” sa 4.800 mesta, koji je ujedno i teren „Pantera” školskih rvačkih, košarkaških i odbojkaških timova. Jesenji festival ima dugu tradiciju i održava se obično trećeg vikenda u septembru. Festival obuhvata paradu, sajam umetnosti i zanata u Luis i Klark parku.

Beograd, Minesota


To je grad u Sterns okrugu i ima 750 stanovnika, 316 domaćinstava i 183 porodica. Deo je područja Svetog Klauda. Kroz ovaj manji grad prolaze Put 71, kao i Minesota autoput 55, i dva su glavna puta u tom gradu.

Beograd, Mejn


To je grad u Kenebek okrugu koji ima oko 2.978 stanovnika, 1.178 domaćinstava i 876 porodica, ali se njegova populacija udvostruči u toku leta kada se njegovi povremeni stanovnici vrate sa raznih kampova. Taj grad čine Severni Beograd, Depo Beograd i Beograd jezera, odnosno selo. Zemlju na kojoj se nalazi prvobitno je posedovala kompanija Plymouth. Februara 1796. godine mesto je nazvano Beograd po prestonici Srbije. Gradom dominira jezero Grejt Pond, a njegovi stanovnici uglavnom se bave poljoprivredom, glavna poljoprivredna kultura je krompir. U grad u toku leta dolaze i čuveni pisci E. B. Vajt i Ernest Tompson.

Beograd, Nebraska


To je selo u Nens okrugu, a prema popisu iz 2000. godine ima samo 134 stanovnika, što i ne čudi s obzirom na to da se selo prostire na pola kilometra. Selo Beograd Ima 63 domaćinstva i 36 porodica.

M. Joksimović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi