Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko gasi leskovačke televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 11. 2009.

Izvor: Politika

Ko gasi leskovačke televizije


Leskovac – Pet lokalnih televizija u Leskovcu (TV Leskovac, TV K1, TV Klisura, TV 4S, TV Studio MT, kao i TV Vlasotince) u petak uveče je bez prethodne najave isključeno iz kablovskog sistema SBB.

Ova odluka najvećeg kablovskog operatora u ovom kraju naišla je na veliko ogorčenje ne samo isključenih televizija, već i gledaoca. Javnosti su se obratili i čelni ljudi lokalnih televizija koji napominju da nije u pitanju nikakva tehnička greška, već samovolja monopolskog sistema SBB.

– O ovome ćemo informisati i Republički štab za borbu protiv pandemije gripa, jer smo u nemogućnosti da pravovremeno informišemo sve građane, ističe Vladica Jovanović, vlasnik i direktor TV Leskovac.Kako za „Politiku” kaže Nataša Đorđević, zamenik direktora i glavni i odgovorni urednik TV Leskovac, čelnici lokalnih televizija već danima nailaze na zatvorena vrata u pokušaju da se problem reši. Direktorka Poslovne jedinice SBB-a u Leskovcu Leposava Ristić je i ranije upućivala na upravu u Beogradu.

– Koliko smo upoznati, nijedna televizija ne plaća kablovskom operatoru za područje na kojem ima dozvolu za emitovanje programa. Niške televizije ne plaćaju ni u Nišu, niti u Leskovcu gde idu preko kablovskog sistema. Ni u jednom gradu u Srbiji nije se desilo ovako nešto. Lokalne televizije u Leskovcu imaju dozvolu RRA za emitovanje programa na ovom području. Mislim da neko hoće da ugasi leskovačke lokalne televizije, kaže ogorčeno Nataša Đorđević.

Do isključenja je došlo zbog toga što lokalne televizije nisu prihvatile predlog ugovora SBB-a da plaćaju mesečno po 500 evra, plus PDV, uz klauzulu da ova cena može da se menja.

– Nezvanično se čulo da je SBB spreman da smanji cenu na 300 evra mesečno, ali o tome „nemamo nijedan papir”. Mi želimo isti tretman za sve televizije. U ovoj situaciji ne možemo da planiramo program, niti da prodajemo termine, jada se naša sagovornica.Reagovao je i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić u čijem se saopštenju ističe da usluge SBB-a na ovom području koristi skoro tri četvrtine građana koji su sada uskraćeni za pravovremene informacije o svim aktivnostima lokalne zajednice.

– S obzirom na to da građani Leskovca godinama koriste usluge SBB-a, zajedničke antene su davno uklonjene sa zgrada, tako da programe lokalnih televizija ne mogu da prate ni preko signala iz etra. S obzirom na praksu u Srbiji da televizije sa dozvolom RRA ne plaćaju naknadu za emitovanje u kablovskom sistemu na području za koje imaju dozvolu, ostaje nejasno da li SBB ima pravo na jednostranu odluku koju je doneo, ističe se u saopštenju prvog čoveka Leskovca.

U saopštenju koje smo juče dobili od Tanje Tatomirović, pi-ar menadžera SBB-a, ističe se da nije reč ni o kakvoj samovolji, već o tome da predstavnici lokalnih televizija nisu prihvatili ponuđene ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji. Programi leskovačkih televizija godinama su emitovani bez ikakve nadoknade kablovskom operatoru. Pre godinu dana je bila najavljena dalja saradnja na tržišnim principima, imajući u vidu da su sve ove televizije u privatnom vlasništvu.

SBB je ponudio svim lokalnim televizijama ugovor po kojem mesečno treba da plaćaju 500 evra u dinarskoj protivvrednosti, ali je ta cena njima bila neprihvatljiva. Želeći da im izađe u susret, SBB je snizio cenu na 300 evra, ali leskovačke televizije nisu ni nju prihvatile.

Antrfile : Mesto samo za tri TV stanice

Pred juče najavljeni razgovor sa predstavnicima svih isključenih televizija na njihov zahtev, Dušan Radosavljević, direktor SBB-a za centralnu i južnu Srbiju, izjavio je za naš list da neće odstupiti od načela poslovanja po zakonu i tržišnim principima. On podseća da se radi o privatnim komercijalnim televizijama i da državni organi zahtevaju samo jedan kanal koji se redistribuira u kablovskoj mreži, a to je javni servis. SBB u Leskovcu ima kapacitet za tri TV stanice, a stvar je dogovora koje će to stanice biti.

Milan Momčilović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi