Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slavoljub Kačarević pušten iz zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 11. 2009.

Izvor: Politika

Slavoljub Kačarević pušten iz zatvora


Novinar Slavoljub Kačarević, urednik onlajn „Balkan magazina”, izašao je juče kasno posle podne iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Istražni sudija je juče pre podne, uz saglasnost javnog tužioca, doneo rešenje o ukidanju pritvora Kačareviću, nakon što je saslušao tri svedoka.

Bivši glavni urednik „Glasa javnosti” je stigao kući juče oko 18 časova. Za naš list je kratko izjavio:

– Dobro sam, zdrav sam, ali sam dosta zbunjen i moram da dođem k sebi. Ne žilim vam to iskustvo, ali nije svejedno biti u pritvoru.Na pitanje da li je upoznat sa činjenicom da je njegovu odbranu sa slobode podržalo 543 novinara, Kačarević je rekao:

– Čuo sam, to mi je veoma drago, nisam očekivao toliku solidarnost kolega, ushićen sam i prosto ne znam šta da kažem.

Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu, rekla je da je Kačareviću pritvor do 30 dana bio određen samo po jednom zakonskom osnovu  – zbog opasnosti da bi mogao uticati na svedoke.

– Ovaj osnov za određivanje pritvora je „otpao” čim su svedoci saslušani, a to je bilo moguće i bez prisustva advokata, koji su od juče u štrajku, uz saglasnost stranaka u postupku. Kačarević će se u ovom postupku braniti sa slobode – objasnila je Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu.

Kačarević je proveo je u pritvoru 13 dana, pošto je uhapšen 28. oktobra zbog sumnje da je sa Radisavom Rodićem, vlasnikom listova „Kurir” i „Glas javnosti” zloupotrebio službeni položaj.

Istraga protiv njih pokrenuta je zbog sumnje da su, u svojstvu vlasnika odnosno direktora preduzeća „Manami” tokom 2001. godine pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Komercijalne banke.

Radisav Rodić ostaje u pritvoru, koji mu je određen po tri osnova – zbog opasnosti od bekstva, opasnosti od uticaja na svedoke i bojazni da bi mogao da ponovi krivično delo.

Udruženje novinara Srbije vodilo je akciju za puštanje i odbranu sa slobode kolege Kačarevića. Čak 543 novinara, iz više redakcija, potpisalo je za nekoliko dana peticiju UNS-a kojom se traži da se Kačarević brani sa slobode i da mu se od nadležnih državnih organa dostavi dokumentacija neophodna za odbranu.

Među potpisnicima peticije su i glavni i odgovorni urednici i ugledni novinari iz skoro svih medija u Srbiji, a veliki broj potpisnika je iz lista „Politika”.

Kačarević je ranije bio i urednik „Politike” i nedeljnika „Intervju”, a zatim glavni i odgovorni urednik „Glasa javnosti”. Član je Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da pozdravlja odluku istražnog sudije.

A. Petrović



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi