Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kosmetski izgnanici još rade i čekaju otkaz
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 11. 2009.

Izvor: Pravda

Kosmetski izgnanici još rade i čekaju otkaz


Odluka Upravnog odbora RTS-a o racionalizaciji broja zaposlenih i sprovođenju socijalnog programa, kojim je obuhvaćeno svih 276 radnika RTV Priština, izmeštene pre deset godina u Prokuplje i nekoliko mesta na Kosovu, izazvala je paniku i strah kod velikog broja radnika od gubitka posla.

Zaposleni u ovom sektoru Javnog servisa i dalje emituju program i strepe za svoju sudbinu i status.

Većina njih kaže da ih niko nije pitao o problemima koji su nastali i o budućim koracima, a da ih Sindikat radnika RTSa. kome redovno plaćaju članarinu, praktično nije ni zastupao, pa su sp avljeni pred svršen čin.

- Obuhvaćeni smo socijalnim programom, a da nam nije data mogućnost da se bilo šta o tome pitamo. Na ovaj način stavljeni smo u neravnopravan položaj sa kolegama iz Beograda i ostalih dopisništava RTS-a, jer većina radnika, koji će ostati bez posla, pripada nekadašnjoj TV Priština - kažu zaposleni i najavljuju da će, ukoliko se odluka ne promeni, svoja prava zatražiti preko suda.

Inače dolazak TV Prištine u Prokuplje, nakon rata 1999. godine, umnogome je pomogao da i Toplica poslednjih deset rodina bude pokrivena elektronskim medijima. U to vreme, na trajno korišćenje im je data i zgrada u centru grada na korišćenje.

Formiranje ovog medija na Kosovu i Metohiji inicirano je 2001. godine od radnika RTV Priština, radi informisanja srpskog stanovništva na tom prostoru, pa je tako stvorena TV Most, koja i dalje radi, a u međuvremenu otvoreno je i dopisništvo RTS-a u Kuršumliji. Sada su svi - prekobrojni.

Prema Statutu RTSa prištinska radio televizija je njen sastavni deo, pa samim tim i radnici imaju jednak status kao i svi zaposleni u ovoj medijskoj kući.

Sumnjajući u dobre namere rukovodstva Javnog servisa Srbije, radnici RTV Priština kažu da se preko njihovih leđa želi popuniti ukupna kvota za smanjenje broja radnika u RTS-u.

Kako bi ukazali na značaj televizije na prostoru Toplice, predsednici opština Prokuplje. Kuršumlija, Blace i Žitorađa Upravnom odbodu RTSa i generalnom direktoru Aleksandru Tijaniću prosledili su pismo u kome objašnjavaju da bi gašenje dela Javnog servisa imalo katastrofalne posledice po inače nerazvijeni toplički kraj.

Ipak, niko se ne nada da će to uticati na UO da promeni odluku i ne otpusti radnike.

Antrfile :

Mrak u totalu


Predsednik Okružnog odbora Pokreta socijalista, Ratko Zečević, nekadašnji načelnik Topličkog okruga i visoki funkcioner SPSa, jedan je od najzaslužnijih za dolazak prištinske televizije u Prokuplje.

- Umesto da pomažu medije, koji bi informisali građane o dešavanjima u ovom kraju, vlast pokušava na sve načine da ih ugasi. Ako je, kao što kažu, u vreme Miloševića bio medijski mrak, kada je u svakom gradu bila po jedna ili više opozicionih televizija, kako sada ovo nazvati? Gase se i zatvaraju pisani i štampani mediji, gde god |e to moguće - kaže Zečević.

Lj. Mitić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi