Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  HRT u kablovskoj televiziji samo uz autorska prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 10. 2009.

Izvor: Politika

HRT u kablovskoj televiziji samo uz autorska prava


Mnoge gledaoce zabrinula je najava da će iz televizijske ponude uskoro biti isključeni programi iz regiona kao što su HRT 1 i 2, TV Nova, RTL, OBN, BN, TV Atlas i još neke.

Razlog je što ove stanice iz okruženja, čiji se programi mogu videti u našoj zemlji putem kabla, nemaju kupljena autorska prava za Srbiju. Republička radiodifuzna agencija takav potez najavila je još pre par meseci a sada se ubrzano priprema pravilnik koji će propisati način izdavanja dozvola za stanice koje nemaju dozvolu RRA za terestrijalno emitovanje već su prisutne samo u kablu.

U delu javnosti postavlja se pitanje tipa otkud sve to odjednom i ko je to tražio?

– Niko to nije tražio već je to naša zakonska obaveza, kao što je i svetska praksa da nema emitovanja programa bez plaćanja autorskih prava. Duže radimo na izradi pravilnika, a ovih dana morali smo da požurimo jer Zakon o javnom informisanju kaže da se u registar javnih glasila mogu upisati samo oni koji imaju dozvolu. Bez toga, moglo bi se desiti da stanice, koje nemaju dozvolu za terestrijalno emitovanje a čine to preko kabla, ne bi mogle uopšte da rade niti postoje – kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro su kritikovali najavljene poteze RRA „kojima će praktično biti zabranjeno emitovanje programa hrvatskih i drugih TV stanica iz susednih zemalja”.

Svođenje cele priče na pitanje zašto HRT ne može da se gleda u Srbiji prema Karadžiću je „neprihvatljiva politizacija koja ne odgovara istini”.

– Ovde se ne radi o HRT-u ili bilo kom drugom, već o zaštiti autorskih prava. Mi nećemo ukinuti ni HRT, ni RTL, ni OBN niti druge, već ćemo samo zahtevati da u vreme kad se njihov program redistribuira u Srbiji i vreme koje oni troše na licencne programe a za koje nemaju autorska prava za Srbiju, da ti programi budu skremblovani.

U Makedoniji je pre mesec dana recimo zabranjeno reemitovanje HRT-a u kablovskim sistemima jer nisu kupili autorska prava za Makedoniju. Svako emitovanje za koje nemate kupljeno pravo je piratsko – napominje Karadžić.

Novinarska udruženja podsećaju da Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji i Evropska direktiva o prekograničnoj TV nalažu članicama Saveta Evrope da ne sprečavaju da se legalni program iz susedne zemlje, koji ima dozvolu za emitovanje u matičnoj zemlji, gleda i u njihovoj zemlji. Karadžić kaže da su programi iz okruženja dobrodošli u Srbiju „ako distributer donese ugovor sa bilo kojim stanicom, bio to HRT ili neka druga, iz koga se jasno vidi da su kupljena autorska prava za Srbiju”.

– Nema nikakvih problema da se svi programi iz okruženja vide u Srbiji i sve ono što je njihova sopstvena proizvodnja i njihovo autorsko delo. Naprotiv: svi su dobrodošli. Ali nisu dobrodošli sa emitovanjem filmova, serija, sportom i drugih formata za koja nisu kupljena autorska prava. To je i evropska i svetska praksa i autorska prava svuda su svetinja – ističe Karadžić.

Antrfile :

Opomena za TV Pink zbog „Trenutka istine”

Savet RRA juče je izrekao meru opomene televiziji Pink i najavio pokretanje prekršajnog postupka protiv ovog emitera zbog emisije „Trenutak istine” od 7. oktobra ove godine.

U toj emisiji, učesnici koja je imala traumatično detinjstvo i preživela incest postavljana su neprikladna pitanja. Time je prekršen član 68. Zakona o radiodifuziji koji obavezuje emitere da ne plasiraju sadržaje koji bi mogli da naštete maloletnicima ili su na drugi način društveno neprihvatljivi.

M. Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi