Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  ”Istina” samo za punoletne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2009.

Izvor: Večernje novosti

”Istina” samo za punoletne


Udarne termine nacionalnih televizija, početkom jesenje sezone, zauzeli su "rijaliti" programi, a sa njima ekrane su preplavile psovke, uvrede, fizički napadi.

Zahvaljujući "Velikom Bratu", "Trenutku istine" i sličnim emisijama, televizija je postala dostupna svima koji su skloni egzibicionizmu, preterivanju, ispadima...RepubliČka radiodifuzna agencija opominje emitere, ali se oni, očigledno, ne uzbuđuju mnogo, jer se piplmetri usijaju tokom ovih programa, a uz to ide i veći profit.

Takođe, niko nije izgubio dozvolu zbog neprikladnog programa.

- Svakodnevno smo na vezi sa nacionalnim televizijama. Reagujemo i upozoravamo kada primetimo da krše kodeks ponašanja emitera ili Zakon o radiodifuziji - kaže za "Novosti" Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Na emisiju "Trenutak istine", u kojoj se čula priča žene koju je očuh godinama silovao, reagovala je javnost, ali slučaj još nije zaključen.

Karadžić kaže da će na sledećoj sednici RRA razmatrati hoće li Pink biti kažnjen, a dotad je emisija pomerena za kasniji termin.

Na adresu RRA stalno stižu pritužbe, koje se podnose lično, ali se ne ignorišu ni anonimne. Agencija je dosad, uglavnom, reagovala na prekršaje u vreme predizbornih kampanja.

Kazne za emitere su - interna opomena, javna opomena, privremeno, pa tek onda trajno oduzimanje dozvole.

Televizije, uglavnom, kad se u javnosti "podigne prašina", reaguju pre nego što stigne kazna RRA. Tako je svojevremeno bilo sa i "Američkim rvanjem" na TV Foksu, pa je ta emisija dobila kasniji termin, bez popodnevne reprize.

- Programski kolegijum vodi računa o tome šta se emituje i za koji uzrast je program prikladan. Poštujemo i uvek obeležavamo starosnu granicu - objašnjava Slađana Paunović, piar menadžer Foksa.

- Za neke sadržaje, poput filmova, preporuke o starosnoj granici daju već distributeri, od kojih ih kupujemo.I na Pinku kažu da dosledno obeležavaju starosne granice.

- Samoinicijativno smo odlučili da "Trenutak istine" bude za gledaoce starije od 18 godina, iako je u zemljama okruženja, na primer u Hrvatskoj, granica 14 godina - naglašava Vojtehovski.

Rijaliti šou "Farma", na istoj nacionalnoj televiziji, riznica je psovki, a emituje se u različitim dnevnim i večernjim terminima. Vojtehovski kaže kako se u montiranim emisijama psovke cenzurišu.

- Može da se dogodi da psovka ode ukoliko je živi program, jer je tehnički nemoguće cenzurisati. Jedan od cenzurisanih delova "Farme" bio je kada su učesnici samoinicijativno zaklali ćurku. Zbog toga su kažnjeni i opomenuti. A konflikti u rijaliti programima se dešavaju - smatra Vojtehovski.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi