Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rodić u pritvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 10. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Rodić u pritvoru


Radisav Rodić, vlasnik dnevnih listova „Kurir" i „Glas javnosti", kao i nedeljnika „Grom" i „Stil", priveden je sinoć oko 19 sati na informativni razgovor u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije, gde mu je nekoliko sati kasnije doneto rešenje o policijskom zadržavanju od 48 sati.

Tokom saslušanja Rodiću je pozlilo i prebačen je u zatvorsku bolnicu.Prema rečima advokata Save Anđelkovića, jednog od Rodićevih branilaca, rešenjem je praktično potvrđeno da je Rodić - uhapšen.

Kako je naglasio, posle saslušanja u SBPOK biće predat istražnom sudiji beogradskog Okružnog suda, koji će nakon ispitivanja odlučiti ima li osnova da protiv njega pokrene istragu.

- Zasad ne znamo šta mu se stavlja na teret - kazao je Anđelković.

- Više informacija imaćemo kad bude okončano ispitivanje u policiji.

Nalog za privođenje izdalo je beogradsko Okružno tužilaštvo.Rade Jerinić, glavni urednik „Kurira", izjavio je juče za „Novosti" da je Rodić priveden dok je sa prijateljima sedeo u restoranu „Sport".

- Prišla su mu trojica pripadnika SBPOK - kazao je Jerinić, koji je bio u Rodićevom društvu.

 - Predstavili su se, a zatim odveli u zgradu Palate federacije, gde je odmah otišao i njegov advokat Aleksandar Petrović.

Rodić se određeni period nije pojavljivao u zgradi u Vlajkovićevoj, gde su redakcije njegovih listova, jer je bio na oporavku.Protiv

Rodića je Prvo opštinsko tužilaštvo iz Beograda 18. septembra podnelo zahtev za sprovođenje istrage po krivičnoj prijavi Poreske policije. Na teret mu se stavljalo da je utajio više od 203 miliona dinara poreza.

 Prema navodima zahteva, sumnja se da je Rodić izbegao plaćanje poreza na promet predmeta od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana od 88 miliona dinara. Po ovom zahtevu u Prvom sudu je za 25. novembar zakazano saslušanje Rodića.

Nedelju dana po podnošenju zahteva Prvom sudu, usledio je novi, ali ovog puta Okružnom sudu, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Pored Rodića, za isto delo sumnjiče se i Vekomir Joksimović i Snežana Jerinić. Prema tvrdnjama Okružnog tužilaštva sum-nja se da su lažnom dokumentacijom podigli kredit od „Komercijalne banke" od 22 miliona dinara, koji kasnije nije vraćen banci.

Antrfile :

Tri milijarde duga


Preduzeća u vlasništvu Radisava Rodića i njegove porodice su u dugovima „do guše". Pet firmi već godinama ima blokiran račun, a poverioci od njih potražuju više od tri milijarde dinara!

Samo preduzeće „Ronako" d.o.o direktora Radisava Rodića na ime poreza, sudskih rešenja i raznim poveriocima duguje oko dve milijarde dinara.

„ABC kompani", čiji je direktor Vukadin Rodić, duguje više od 630 miliona dinara. Slično je i sa „Kurir netom" koji od juna 2008. godine duguje više od 25 miliona dinara.

„Kurir info", čiji je direktor Prvoslav Drobnjak, već dve i po godine je u prinudnoj naplati, a za sudska rešenja duguje više od tri miliona dinara. Tu treba dodati i dugovanja državi na ime poreza od 203 miliona dinara, zbog čega je i pokrenuta sudska istraga. J

oš 2005. godine tadašnji direktor Poreske uprave Vladimir Ilić optužio je Rodića da njegove firme za porez duguju 530 miliona dinara. On je tada rekao da je ukupan dug srpskih poreskih obveznika iznosio 880 miliona dinara od čega je 60 odsto duguje samo Rodić.

Zbog dugova, poreska policija je polovinom septembra i ušla u prostorije „Kurira" i „Glasa Javnosgi". Inspektori su danima proveravali dokumentaciju, koju su 26. septembra i odneli.

E. V. N.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi