Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Francuska odlikovala Ružicu i Verana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 10. 2009.

Izvor: Pres

Francuska odlikovala Ružicu i Verana


Francuski ambasador Žan-Fransoa Teral uručio je juče Ružici Đinđić i glavnom uredniku B92 Veranu Matiću najviše francusko odlikovanje, orden Legije časti u rangu viteza.

Svečanosti u Ambasadi Francuske prisustvovali su predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Mlađan Dinkić, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradski menadžer Aleksandar Bijelić.

Ambasador Teral istakao je da Francuska, dodeljivanjem priznanja Ružici Đinđić, odaje počast i njenom suprugu, ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću.

- Uz to, ovo priznanje ukazuje i čast vama lično zbog dostojanstva s kojim ste preuzeli njegovo duhovno nasleđe i s kojim dalje prenosite sve vrednosti koje su bile njegove - rekao je Teral.

Obrazlažući odlikovanje Veranu Matiću, Teral je naveo da je urednik B92 „humanista i izvanredan novinar i borac za slobodu štampe“, i istakao da Francuska u potpunosti podržava Srbiju na putu demokratije i evro-integracija.

Predsednik Tadić je zahvalio Francuskoj što je Legija časti „došla u prave ruke“.

- Ovo je uzbudljiv dan za Srbiju, ali i za mene lično. Jer, kada Ružica Đinđić dobije orden Legije časti, onda ja to doživljavam kao priznanje našoj kući. Danas su ovde Luka i Jovana, ali i Zoran. Duh promena koje je on uneo u Srbiju postoji i postojaće uvek. A to što se listi izuzetnih dobitnika pridružuje i Veran Matić je od izuzetne važnosti - rekao je Tadić.

Jučerašnju svečanost je obeležila i jedna anegdota. Naime, posle govora predsednika Tadića, dobitnicima ordena i najvišim zvanicama poslužen je šampanjac. Tadić je, po svoj prilici vođen iskustvom nakon nazdravljanja na „Marakani“, u šali pokušao da izbegne penušavo piće, što su ostale zvanice propratile gromoglasnim smehom. Na kraju, prvi čovek Srbije je ipak nazdravio šampanjcem.

Antrfile :

Matić: Priznanje je stiglo u prave ruke


Glavni urednik B92 Veran Matić kaže da je orden u pravim rukama.

- Jedan prijatelj mi je, kada je čuo da ću dobiti orden, rekao da gore očigledno ima neko ko dobro vidi šta ko radi, pa prema zaslugama deli priznanja. Možda je preterano da predsednika Sarkozija poredim sa onim odozgo, a možda se ni on ne bi složio sa tim. U svakom slučaju, ovo priznanje je došlo u prave ruke, jer se B92 nikada nije odrekao principa zasnovanih na jednakosti građana i slobodi za sve, ideje iz francuske revolucije - rekao je Matić.

D. L.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi