Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Firma za digitalno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Firma za digitalno


Digitalizacijom će ubuduće da se bavi Javno preduzeće za emisionu tehniku i veze, čiji osnivač je Vlada.

Preduzeće, koje će preuzeti brigu o televizijskoj infrastrukturi Srbije, do kraja godine dobiće rukovodstvo i počeće zvanično da radi. Opremu i deo zaposlenih preuzeće od RTS, koja je do sada brinula o emisionoj tehnici. I briga o Avalskom tornju preći će u ruke najmlađeg javnog preduzeća.

Vrednost opreme i objekata, koje će dobiti, a koja je do sada bila u sastavu RTS, procenjena je na 13,8 miliona evra.

U JP biće zaposleno još 10 ljudi, van RTS, a finansiraće se iz članarina koje plaćaju emiteri. Vlada bi trebalo 20. decembra da imenuje članove UO i direktora, a pretpostavlja se da će sedište JP biti u Ministarstvu za telekomunikacije. Najvažniji posao ovog preduzeća biće digitalizacija, jer Srbija ima obavezu da do aprila 2012. godine sa analognog pređe na digitalni sistem emitovanja TV programa.

Država će u nabavku opreme morati da uloži 75 miliona evra. Sve televizije biće dužne da obezbede opremu za digitalne programe, a biće to trošak i za svako domaćinstvo.

- Država će sprovesti kampanju informisanja građana u koju će biti uključeni i prodavci tehnike, kako bi svi mogli da odaberu TV za nove standarde, jer se kod nas još ne prodaju uređaji koji podržavaju standard DVBT2 - kaže za "Novosti" Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.

- Država ima zakonsku obavezu samo prema pretplatnicima javnog servisa, da im omogući prijem novog TV signala. "Set ap boksove" za novi signal materijalno ugroženi građani dobiće od države, ostali će kupovati sami ili će ih snabdeti kablovski operateri. Dekoderi za prilagođavanje standarnih TV uređaja sada koštaju od 50 do 70 evra.

Antrfile :

Neće biti kašnjenja


Zemlje Evropske unije dogovorile su se da dogodine završe proces digitalizacije iako je Međunarodna komunikaciona unija kao krajnji rok postavila 2015. godinu. Ako ne digitalizujemo programe bar u isto vreme sa ostalim zemljama, može da nam se dogodi da ostanemo bez stranih kanala. Ministarka Matić obećava da nećemo kasniti za zemljama u regionu.

A. K. - I. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi