Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu do januara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2009.

Izvor: Danas

Savet za štampu do januara


Savet za štampu biće formiran do kraja ove godine, kaže za Danas Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS).


Prema njegovim rečima, tekst statuta saveta usaglašen je pre nedelju dana, a preostalo je samo da se osnuje savet. Brajović dodaje da osnivači treba još da predlože članove saveta, kao i da se održi konstitutivna sednica na kojoj će biti usvojen statut i pravilnik. Cilj saveta za štampu biće, kako kaže, da utiče na podizanje kvaliteta novinarskih standarda, kao i da se smanji broj tužbi protiv medija.

Brajović ističe da se stavovi ovog tela neće odnositi na pojedince, novinare i urednike već na same medije.

Kako se navodi u tekstu statuta u koji je Danas imao uvid, „savet za štampu je nezavisno, samoregulatorno telo koje okuplja izdavače i vlasnike štampanih medija, profesionalne novinare, kao i predstavnike javnosti“.

Takođe, u statutu se navodi da je savet u „svom radu nezavisan, a odluke koje donosi su javne“.Brajović ističe da će savet za štampu biti tripartitno telo, koje će sačinjavati četiri predstavnika profesionalnih novinarskih udruženja, četiri predstavnika medijske industrije i tri predstavnika civilnog sektora, odnosno nevladinih organizacija.

Osnivači su UNS, NUNS, Asocijacija medija i Lokal pres, dok će se, prema Brajovićevim rečiima, predstavnici civilnog sektora naknadno birati konkursom.

- Upravni odbor saveta činiće po dva predstavnika četiri organizacije koje su osnivači, ukupno osam članova. S druge strane, Komisiju za žalbe, kao najznačajnije telo Saveta, sačinjavaće 11 osoba, a njena uloga biće da odgovara i rešava predstavke građana u vezi sa sadržajem štampanih medija - objašnjava Brajović.

Prema njegovim rečima, savet za štampu se neće baviti monitoringom medija već pristiglim predstavkama građana u slučajevima kršenja nekog prava. Komisija će imati rok od 45 dana od dana prijema da odgovori na sve žalbe - napominje Brajović.

Komisija za žalbe, kako piše u statutu, primaće prigovore na neprofesionalne, nepotpune i netačne sadržaje objavljene u štampanim medijima, kršenja i nepoštovanje odredbi Kodeksa novinara, ugrožavanje slobode informisanja i medija, ograničavanje nezavisnosti štampanih medija i obavljanja profesionalne novinarske delatnosti.

Antrfile :

Nadležnosti

Kako se navodi u statutu, nadležnosti upravnog odbora saveta za štampu su: praćenje poštovanja načela i odredbi novinarskog Kodeksa u štampanim medijima, iznošenje javnih opomena novinarima, redakcijama, medijskim kućama, izdavačima i vlasnicima štapanih medija koji krše profesionalne i etičke standarde, rešavanje predstavki građana i medijacija između onih koji podnose prigovor (žalbu) i onih koji se terete za kršenje profesionalnih i etičkih normi profesije, kao i objavljivanje mišljenja i odluka u štampanim medijima.

B. Cvejić



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi