Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sloboda medija pod lupom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 10. 2009.

Izvor: Glas Javnosti

Sloboda medija pod lupom


Evropska komisija ocenila je da se u Srbiji, generalno, poštuje sloboda izražavanja, ali je izrazila zabrinutost zbog netransparentnog načina usvajanja promena u Zakonu o informisanju, odsustva javne debate i konsultovanja strukovnih profesionalnih organizacija.

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija u koji je novosadski Dnevnik imao uvid, postoji velika zabrinutost zbog mogućnosti da usvojene nove mere, poput veoma strogih i visokih novčanih kazni za prekršioce profesionalnih normi, mogu da ugroze ili prekrše slobodu medija.Evropska komisija je upozorila u svom izveštaju da nije ostvaren nikakav napredak u istragama povodom ubistava novinara i pokušajima ubistva od 1990. do 2007. godine.

Kako prenosi novosadski Dnevnik, Evropska komisija nije otvoreno kritikovala Srbiju što često izbegava da se pridruži ostalim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u podršci deklaracijama i saopštenjima Evropske unije o spoljnoj politici i bezbednosti.

Za Srbiju je navedeno da je Beograd podržao 93 od 128 važnih deklaracija ili saopštenja EU, dok u izveštajima o napretku drugih zemalja ne pominje taj podatak.

Fonet

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi