Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji opet u Parlamentu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 10. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Mediji opet u Parlamentu


Ustavni sud Srbije poslao je Skupštini Zakon o javnom informisanju i inicijativu ombudsmana, koji traži od ovog suda da oceni ustavnost pojedinih njegovih odredaba.

Sudije su poslanicima ostavile rok od 30 dana da im pošalju svoje mišljenje. I ako odgovor ne stigne, Sud će nastaviti postupak.

Zaštitnik građana Saša Janković i preduzeće „Palma d.o.o.“ koji su podneli inicijative, osporavaju odredbu prema kojoj osnivač javnog glasila može da bude samo domaće pravno lice. Oni smatraju da su fizička lica - domaća i strana, kao i strana pravna lica - diskriminisana.

Ombudsman smatra da bi sud trebalo da „precrta“ i veoma visoke kazne koje su „u suprotnosti sa pravilima kaznenog prava u svim civilizovanim zemljama“.

U ovom zakonu, navodi zaštitnik građana, sankcije iznose i do 70 prosečnih plata u Srbiji. Kao dodatni argument, ombudsman tvrdi i da bi odgovorni urednici, ako ne plate novčane kazne na koje su osuđeni, mogli da provedu iza rešetaka i po nekoliko meseci ili godina.

Na primer, ako bi bili kažnjeni na minimalnu kaznu od 100.000 dinara - primenom pravila da je dan zatvora „težak“ 500 dinara - izašli bi na slobodu posle više od šest meseci.

Poslanici će još jednom pročešljati i odredbe koje su ministra nadležnog za informisanje „ovlastile“ da određuje kako će se voditi registar javnih glasila bez kojeg nema ni - medija.

Sudija izvestilac Vesna Ilić-Prelić je rekla da je ovo prioritetan predmet za sud, na šta ukazuje i to da je referat iznet na sednicu 15 dana otkako je podneta prva inicijativa za ocenu ustavnosti, odnosno osam dana od druge inicijative.

Antrfile :

Procedura


Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković izjavio je juče da će u zakonskom roku USS biti dostavljeno mišljenje o izmenama i dopunama Zakona o informisanju.

- Predmet još nije na Odboru. Čim stigne, postupićemo u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu i u skladu sa Poslovnikom i poštovaćemo rok - rekao je Ratković.

E. R.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi