Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Do vrha za manje od jednog minuta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2009.

Izvor: Blic

Do vrha za manje od jednog minuta


Sećam se kad smo tek došli, pre dve godine, kad je na ovom mestu bio samo krš i lom. Dobili smo plan i žutim markerom smo bojili šta smo uradili. U jednom trenutku sam mislio da nikad nećemo stići. Međutim, radovi su polako odmicali, toranj je bio sve viši i evo, stigli smo skoro do kraja.

Svi koji smo radili na tornju, počinjemo da se zaljubljujemo u ovu neverovatnu građevinu, priča Zoran Tomić, poslovođa gradilišta i obećava da će sve biti završeno do 20. oktobra, kad je zakazano svečano otvaranje.

Na gradilištu na Avalskom tornju trenutno su u fazi završni tesarski i zidarski radovi, radi se na popločavanju platoa, skidanju skela krana i čišćenju unutrašnjosti tornja. Na gradilištu je u svakom trenutku oko 40 ljudi, deset tesara, pet zidara i 25 ostalih zanatlija. Svi radovi na konstrukciji su završeni i ostalo je još samo da Radio-televizija Srbije postavi antenu visine 11 metara, čime će visina tornja dostići 204,57 metara.

Na projektu izgradnje novog tornja radilo je više od 50 inženjera različitih struka.

- Došli smo u julu 2007. godine i od tad smo radili neprekidno, po svim vremenskim uslovima. Radni dan, u zavisnosti od vremenskih uslova, počinjali smo i u pet ujutru, a završavali u 19 sati. Sećam se kad smo jedno jutro došli na gradilište, bila je tolika magla da na zemlji nismo videli u razdaljini od dva metra i mogli smo samo da pretpostavljamo kako je tek na tornju. Popeli smo se, magla je bila toliko gusta da ispod sebe nismo ništa videli, kao da nismo bili na visini. Međutim, radili smo, mnogo pažljivije nego obično, ali uvek smo uspevali da uradimo zadati posao - priča Aleksandar Pantelić (29).

Kako pričaju u preduzeću „Ratko Mitrović“ koji je izvođač radova na Avalskom tornju, ostalo je još oko dve nedelje posla i sve će biti spremno za svečano otvaranje, koje je zakazano za 20. oktobar.

- Najteže je bilo kad smo radili tri glavna, noseća stuba. Sve je moralo da bude u milimetar, a to su „betonske grdosije“ koje su osam metara ukopane u zemlju, a do tela tornja moraju da budu pod uglom od 60 stepeni. To je bio najveći izazov za nas, a sve ostalo je u odnosu na to bilo lako - priseća se gradnje Zoran Tomić, jedan od poslovođa.

Novi toranj biće skoro dva metra viši nego prethodni, koji je 29. aprila 1999. godine pogođen sa dva projektila u noseće stubove i srušen tokom NATO bombardovanja.

Na 125. metru nalaziće se restoran površine oko 100 metara kvadratnih, a 10 metara iznad biće prelep vidikovac, s kog će posetioci moći da vide pola Šumadije. Instalirana su dva lifta, koji će do vrha moći da odvedu po deset osoba za mene od jednog minuta. Zbog toga će Avalski toranj imati ne samo funkciju u sistemu telekomunikacija, već će biti i značajan turistički objekat.  Raznobojni, moderni reflektori već su postavljeni pa će ceo toranj sijati tokom noći.

Antrfile :

Toranj u brojkama


- korpa krana nosila je 0,8 kubnih metara betona (oko 2,5 tone)

- potrošeno 5.000 kubnih metara betona

- 500 tona armature

- svaki od tri noseća stuba ukopan je osam metara u zemlju

- 204,57 metara iznosiće visina Avalskog tornja.

Boris Vuković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi