Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukradena spomen - ploča Slavku Ćuruviji!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2009.

Izvor: Pres

Ukradena spomen - ploča Slavku Ćuruviji!


Beograd - Spomen-ploča novinaru Slavku Ćuruviji ukradena je sa zgrade u Svetogorskoj ulici, ispred koje je vlasnik „Dnevnog telegrafa“ ubijen na Vaskrs 1999. godine, saopštio je NUNS.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da je krađa spomen-ploče Ćuruviji „skrnavljenje njegovog groba“.

- To skrnavljenje opominje Srbiju da je moj prijatelj ubijen, i to na Vaskrs, jer je samo hteo da se bavi svojim poslom. Nestrpljivo očekujem rezultate istrage i tek kada budem video kakva je politička orijentacija grupe koja je oskrnavila mesto ubistva, moći ću da kažem nešto više o tome - rekao je Tijanić.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović rekla je da je zbog ovog incidenta „posebno gorka godišnjica obeležavanja 5. oktobra“.

- Slavko Ćuruvija je pao kao žrtva Miloševićevog režima, ali o njega su se ogrešili i petooktobarski pobednici, tako što se nisu dovoljno potrudili da pred sud izvedu njegove ubice. Tu gde je ubijen svojevremeno su se zaricali da će sa demokratijom doći i pravda za Slavka, njegovu porodicu i njegovu profesiju. Ovo je za nas posebno gorka godišnjica, jer ispada da nismo uspeli ni mesto na kome je ubijen da sačuvamo od skrnavljenja - kaže Smajlovićeva.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće zahteva od nadležnih da hitno otkriju ko je skinuo ploču.

- Zahtevamo da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina, a da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom. Sramota je mala reč. Očigledno je to odgovor na godišnjicu 5. oktobra - izjavila je Gaće.

Glavni urednik „NIN-a“ Srđan Radulović smatra da je nestanak spomen-ploče velika sramota.

- Strašno je što posle toliko godina ne znamo ko su ubice i nalogodavci ubistva našeg kolege Ćuruvije. A sada se desio i taj strašni dan da nestane i obeležje s mesta na kom je ubijen - kaže Radulović.

Novinar „Vremena“ Miloš Vasić misli da se iza svega krije politika:

- Reč je o vrlo neukusnom činu, siguran sam da iza svega stoji neka politička inspiracija. Ta ploča, koja je od mermera, nema nikakvu finansijsku vrednost, ne bi mogla ni na otpadu da se proda.

S. V. - D. L.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi