Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Parlament će RTS-u plaćati direktne prenose
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 10. 2009.

Izvor: Borba

Parlament će RTS-u plaćati direktne prenose


Skupština Srbije će sa Radio-televizijom Srbije potpisati protokol i utvrditi minimalan iznos naknade koju će parlament davati javnom servisu za direktne prenose skupštinskih sednica za period od godinu dana.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je, nakon jučerašnjeg sastanka skupštinske radne grupe za razmatranje praćenja televizijskih prenosa sednica Skupštine i rukovodstva RTSa, objasnila novinarima da posao nije završen sve do uspostavljanja parlamentarnog kanala. Prema njenim rečima dobro je što na sastanku radne grupe sa rukovodstvom RTS-a nije bilo licitiranja o sumi novca koju će parlament davati za prenose.

Predsednica parlamenta, koja je prisustvovala sastanku, navela je da RTS nema zakonsku obavezu da prenosi sednice Skupštine, ali da su razlozi za nastavak emitovanja prenosa običajno pravo i potreba građana da budu obavešteni o radu parlamenta, o čemu je na sastanku postignuta saglasnost.

Sekretar parlamenta Veljko Odalović rekao je da parlament nema 500.000 evra godišnje za direktne prenose, koliko je naveo u svojim zaključcima Kolegijum RTS-a.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je na sastanku da je problem javnog servisa ulazak u finansijsku krizu koja će, kako je naveo, potrajati, kao i opadanje prihoda od marketinga. „Nema licitacije. RTS ima cenovnik tehničkih usluga“, rekao je Tijanić i dodao da emitovanje skupštinskih prenosa smanjuje vreme za obrazovni i dečiji program čije je emitovanje zakonska obaveza RTS-a.

Svi članovi radne grupe ocenili su da je najbolje rešenje osnivanje parlamentarnog kanala kao dugoročnog rešenja za skupštinske prenose, na čemu, kako je zaključeno, treba nastaviti intenzivan rad.

Antrfile :

Zakon o političkim strankama pred Sudom


Ustavni sud Srbije odlučio je juče da republičkom parlamentu uputi inicijative za ocenu ustavnosti nekoliko odredbi Zakona o političkim strankama radi davanja mišljenja.

U inicijativama za ocenu ustavnosti se navodi da su Ustavu nesaglasne odredbe Zakona kojima je propisano da političku stranku može osnovati najmanje 10.000 državljana Srbije, a politič ku stranku nacionalne manjine najmanje 1.000 državljana Srbije.

Ove odredbe su nesaglasne sa Ustavom kojim je utvrđeno da je osnivanje političkih stranaka slobodno i da se jamči sloboda političkog udruživanja, kao i da se derogiraju stečena prava. Inicijatori navode, prenosi Tanjug, da se otvara i pitanje retroaktivnosti primene zakonskih odredbi, jer sam „propisani postupak preregistracije jeste u svemu identičan postupku osnivanja nove političke stranke“. Rok za dostavljanje mišljenja parlamenta je 60 dana od dana prijema dopisa Ustavnog suda.

Ljiljana Mihajlov


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi