Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slika na pola
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 10. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Slika na pola


Jesenje zasedanje Skupštine počinje 6. oktobra, ali se još ne zna hoće li sednice prenositi RTS. Parlament traži da se zasedanje emituje na Javnom servisu, čiji je kolegijum u pismu predsednici Slavici Đukić-Dejanović odgovorio da je to moguće, ali tako da polovinu troškova plaća parlament, a pola RTS.

Hoće li biti dogovora, znaće se posle današnjeg sastanka radne grupe za TV prenose i prvog čoveka RTS Aleksandra Tijanića. Za direktnu sliku iz zakonodavnog doma iz kase RTS, odnosno od pretplate građana Srbije, tokom 2008. godine plaćeno je 900.000 evra, a ove će to biti do milion evra.

- Budući da zakon ne predviđa obavezu Javnog servisa da prenosi zasedanja, ovim troškom, novcem građana Srbije, RTS finansira parlament kao državnu instituciju i time deo pretplate pretvara u svojevrsni porez - navodi se u pismu kolegijuma.

- Da bi se izbeglo nezakonito prelivanje novca iz društva u državu, smatramo da Skupština, odnosno budžet, treba da pokrije polovinu troškova za prenose.

Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović kaže, za "Novosti", da će Skupština tražiti dodatna sredstva iz budžeta.

- Možemo da prihvatimo minimum realnih troškova prenosa - objašnjava Odalović.

- Nećemo da ulazimo u proračune eventualnih marketinških gubitaka RTS zbog prenosa sednica. Tačno je da novac za prenose stiže od pretplate građana, ali među njima ima i onih koji je plaćaju da bi gledali događaje u parlamentu.

U pismu kolegijuma RTS navodi se da se mora poštovati programska i uređivačka samostalnost, kao i ranije preuzete i plaćene obaveze.

Antrfile :

Godišnji ugovor

Javni servis je predložio da, uprkos zahtevu radne grupe da protokol o saradnji Skupštine i RTS traje do 2012. godine, to bude na period od godinu dana. Ovaj dokument podrazumeva nastavak nastojanja da se parlamentarni kanal uspostavi i pre 2012. godine. Tokom 2008. godine RTS je prenosio 563 sata sednice, a ove 665 časova.

S. S. Rovčanin

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi