Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS: Prenosi Skupštine koštaju milion evra, neka nam plate pola
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2009.

Izvor: Pres

RTS: Prenosi Skupštine koštaju milion evra, neka nam plate pola


Beograd - RTS je spreman da nastavi da prenosi sednice Skupštine Srbije, ali smatra da parlament treba da pokrije polovinu troškova prenosa, kaže se u pismu koje je Kolegijum Javnog servisa uputio predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović.


RTS je ocenio da protokol o saradnji sa Skupštinom treba potpisati na godinu dana, a ne do 2012. godine, kako je predložila skupštinska radna grupa. Kolegijum RTS-a je precizirao da je Javni servis u prošloj godini prenosio 563 sata zasedanja Skupštine, a u 2009. 665 sati, i da se na godišnjem nivou troškovi prenosa kreću od 900.000 do milion evra.

- Budući da zakon ne predviđa obavezu Javnog servisa da prenosi zasedanja, ovim troškom, zapravo novcem građana Srbije, RTS praktično finansira Skupštinu kao državnu instituciju i time taj deo pretplate pretvara u svojevrsni porez. Da bi se izbeglo nezakonito prelivanje novca iz društva u državu, Javni servis smatra da Narodna skupština, odnosno budžet Srbije, treba da pokrije polovinu troškova za direktne i odložene prenose - navedeno je u pismu Kolegijuma RTS-a.

Navodi se da RTS žali što preko letnje pauze nije formiran poseban kablovski parlamentarni kanal koji bio mogao da pokrije milion domaćinstava u Srbiji, i naglašava da bi „čvršća šema“ rada Skupštine znatno olakšala posao Javnom servisu, koji, kako je naglašeno, ima mnogobrojne unapred plaćene obaveze, ali i zakonsku obavezu da određeni broj sati programa posveti dečjem, obrazovnom i kulturnom programu.

- Napominjemo da RTS radi u kriznom režimu, da su plate menadžmenta limitirane, da se štedi u svim segmentima rada i proizvodnje i smatramo nepriličnim da, mimo zakona, milion evra narodnog novca poklanjamo Skupštini - zaključio je Kolegijum RTS-a.

Profesor FPN-a Miroljub Radojković rekao je juče da RTS traži 10.000 evra po danu prenosa sednica Skupštine.

- Javni servis, kome zakon garantuje samostalnost, nema obavezu da se sa bilo kim dogovara, i uređivački tim je jedini nadležan da kaže hoće li biti prenosa i u kom obimu - kaže Radojković.

D. Luković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi