Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Brutalni obračun s Kurirom i Glasom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Brutalni obračun s Kurirom i Glasom


Beograd - Redakcije dnevnih listova Glas javnosti i Kurir, kao i nedeljnika Grom i Stil, u Vlajkovićevoj 8, juče su nekoliko sati bile pod opsadom, pošto je pedesetak poreskih policajaca pod pratnjom jakih policijskih snaga u toku prepodneva upalo u prostorije stručnih službi i počelo nezakonito da odnosi poslovnu dokumentaciju!

Nezakonita plenidba završena je u popodnevnim satima, kada su se svi poreski inspektori, ali i pripadnici MUP Srbije, povukli iz naših prostorija.Menadžment i uredništvo Kurira poručuju da će odgovor na ovakav vid torture biti još žešći i obećavaju da brutalno državno razračunavanje s Kurirom i Glasom javnosti neće sprečiti naše listove da i ubuduće izveštavaju o svim slučajevima korupcije, ali i o aferama čiji su akteri brojni državni funkcioneri!

Odgovorni urednik Kurira Rade Jerinić tvrdi da će, iako je plenidba poslovne dokumentacije protivzakonita, Kurir nastaviti da istinito informiše čitaoce.

- Ispratili smo jednog diktatora Miloševića, ispratićemo i drugog, to nije nikakav problem! Poreski policajci su oko 10 časova upali u prostoriju u kojoj se nalazi naša poslovna dokumentacija, isterali službenike koji su se tu nalazili i počeli sa nezakonitim odnošenjem dokumentacije - navodi Jerinić.Predstavnik zastupnika kapitala i suvlasnik Kurira i Glasa javnosti Aleksandar Rodić ističe da je medijska hajka koja se vodi protiv Kurira i drugih izdanja dokaz da je ona politički motivisana, pošto se identična stvar dešavala i 1999. godine. Rodić smatra da je najveći problem to što su političke partije u Srbiji „generatori korupcije“.

- I sada rade isto što i onda - zloupotrebljavaju države organe i funkcije, misleći da će zauvek biti na vlasti, da nisu prolazni. Ali i ovo će proći, Kurir će opstati i biće još žešći i jači. Zloupotrebljavaju novac poreskih obveznika, država je na ovu akciju potrošila 80 miliona dinara! Nisu bili u stanju da obezbede Paradu ponosa možda i zbog toga što je kod nas angažovano oko 400 ljudi iz MUP Srbije i Poreske uprave - kaže Rodić.

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije i član Uprave UNS, kaže da su ta udruženja „zapanjena opsadom koja u Kuriru danima traje bez objašnjenja“.

- UNS i SNS su o svemu obavestili Evropsku federaciju novinara, od kojih očekujemo da zaštite naše kolege u ovim redakcijama. Od nadležnih u državi zahtevamo da konačno izađu sa informacijom zbog čega se ovo radi. Jedno je poresko ispitivanje, a sasvim drugo gušenje medijskih sloboda - ističe Čabarkapa.

UNS i SNS su od MUP Srbije zatražili da preispita jučerašnju intervenciju policije u zgradi u kojoj se nalaze redakcije Kurira i Glasa Javnosti.Poreska policija, preko beogradskog Okružnog javnog tužilaštva, obezbedila je izgovor da, mimo zakona, upadne u prostorije firme Radisava Rodića koja je izdavač Kurira, Glasa javnosti, Groma i Stila i tako pokuša da zapleni celokupnu poslovnu dokumentaciju. Na ovakvo bezakonje poreznici su se odlučili jer im od upada 15. septembra u prostorije četiri redakcije nije pošlo za rukom da ostvare svoj naum - da odnesu poslovnu i knjigovodstvenu dokumentaciju bez ikakvog zapisnika i bez prethodnog popisa papira, već su bili prinuđeni da primenjuju zakon.

Međutim, nakon 11 dana od upada poreznici su se odlučili da na nelegalan način, montiranjem procesa protiv Rodića, sebi obezbede opravdanje za ovako nečuveno kršenje zakona!

Da je reč o klasičnom državnom teroru, pokazuje i činjenica da je Okružno javno tužilaštvo prekjuče podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Rodića, Vekomira Joksimovića i Snežane Jerinić, i to zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Tužilaštvo je saopštilo da postoji osnovana sumnja da su Rodić, Joksimović i Jerinićeva „upotrebom lažne dokumentacije u Komercijalnoj banci podigli kredit u iznosu od oko 22 miliona dinara, koji nikada nije vraćen i za koji je banka oštećena“. Rodić je ove optužbe odbacio kao „klasičnu budalaštinu“.

Antrfile :

Vučić: Skreću pažnju sa gorućih problema

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić smatra da se državni organi bave Kurirom kako bi skrenuli pažnju s gorućih problema koji muče građane Srbije.- Fabrikama koje ne rade ne zna se broj, sve je više je siromašnih ljudi, sve je izraženije beznađe u našem društvu. Međutim, kada čitate pojedine novine koje su pod kontrolom države, ispada kao da živimo u najsređenijoj zemlji, kao da nemamo drugih problema, osim kojim ćemo ulicama promeniti nazive, da li će grob Draže Mihailovića biti pronađen i otkopan, da li treba da se održi gej parada ili ne. Nema prostora za radnike koji štrajkuju, za seljake koji prodaju jabuke za tri dinara po kilogramu ili za okupaciju novinske redakcije - ističe Vučić, dodajući da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora neophodno kako bi nova vlast počela da rešava nagomilane ekonomske, socijalne i političke probleme u Srbiji.

SPS: Naučili smo lekciju

SPS, jedna od stranka koja je na primeru gušenja Glasa javnosti naučila lekciju još 1999. godine, kada je na predlog JUL donet rigidan Zakon o javnom informisanju, danas ne želi da, deset godina kasnije, ponavlja istu grešku. Portparol socijalista Đorđe Milićević ističe da je SPS svoj stav pokazala prilikom izmena Zakona o javnom informisanju, ocenjujući da bi on mogao da ide nauštrb objektivnog i nezavisnog informisanja.

- Mediji moraju da budu slobodni i nezavisni i ne smeju da budu izloženi bilo kakvoj vrsti pritiska. Treba im omogućiti da budu garant istine i da nesmetano rade, ali je potrebno i da odgovaraju za svoje pisanje. Činjenica je da oblast štampanih medija nije dobro uređena i da nam je potreban jedan sistemski zakon - smatra Milićević.

Muzika za inspektore!

Dan ranije, u noći između petka i subote, redakcije Glasa javnosti i Kurira su u znak podrške i razumevanja za svoje radnike koji su dežurali i po 24 sata dnevno, zajedno s poreskom policijom, poslale hranu i piće u zgradu u Vlajkovićevoj 8. Ne sluteći da nam je to poslednje zajedničko veče, redakcije su spremile malo iznenađenje. Prisutne policajce razgalili su istaknuti estradni umetnici Čedomir Marković i Mira Karanikolić s pratećim orkestrom, na zadovoljstvo svih prisutnih.

Knjiga za rastanak


Redakcije Glasa javnosti i Kurira ispratile su juče oko 17.30 časova poreske inspektore, kao i pripadnike MUP Srbije iz zgrade u Vlajkovićevoj 8. Tom prilikom naše novinarke uručivale su im primerke knjige „Demokratska pljačka Srbije“. Dok je većina policajaca uz osmeh prihvatila poklon, namršteni poreski inspektori samo su okretali glave u stranu i nastavljali svojim putem. Mnogobrojni građani koji su se juče okupili ispred naše zgrade aplauzom su pozdravljali odlazak inspektora, ali i zaposlene u Glasu i Kuriru.

Urednici (ne)zainteresovani

Anketa među glavnim i odgovornim urednicima većine srpskih dnevnih novina pokazala je ono što se iz njihovog izveštavanja vidi: oni jednostavno ne brinu previše o državnom teroru koji bi sutra mogli da osete i na svojoj koži.

Veselin Simonović, Blic:

- Objektivno sam posmatrao sva dešavanja oko Kurira, tako da vas nismo ni branili, ni napadali. U svakom slučaju, želim da i dalje nastavite da izlazite. Ali, ako iko bude došao da vas napadne, evo obećavam, lično ću doći da vas branim!

Predrag Popović, Pravda:

- Dešavanja u Kuriru su bila potpuno očekivana, jer je namera aktuelnog režima da se u Srbiji sprovede medijski mrak. Moram da primetim da je ovom prilikom izostala reakcija mnogih opozicionih stranaka, kao i delovanje takozvanih novinara u Srbiji, ali i mnogobrojnih građana.

Manojlo Vukotić, Večernje novosti:

- Nemam šta da kažem, u Banjaluci sam (posle čega je spustio slušalicu).

Dragan Bujošević, Politika:

- Nisam dovoljno upućen da bih dao bilo kakav komentar. Kada budem imao sve informacije, govoriću.Urednici listova Danas, Pres, Alo i Borbs nisu odgovarali na naše pozive.

E. K. - E. G.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi