Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O medijima bez žurbe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 09. 2009.

Izvor: Večernje novosti

O medijima bez žurbe


Zaštitnik  građana Saša Janković, koji je podneo predlog za ispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju, smatra da bi što skorija odluka Ustavnog suda, bila od velike koristi za potpuno ostvarivanje prava i sloboda građana.

Predsednica ovog suda Bosa Nenadić kaže da je predmet već formiran i da su određeni sudija izvestilac i obrađivač.

- Pošto je reč o predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti zaštitnika koji je ovlašćeni predlagač, Ustavni sud je u obavezi da ga dostavi Skupštini na odgovor - objašnjava dr Nenadić.

Još nije poznato kada će tekst zakona biti prosleđen u parlament, ali tek od tog trenutka počinje da teče rok za odgovor na pitanje - da li je ovaj akt, po mišljenju poslanika na liniji sa Ustavom. Sud od parlamenta može da zatraži izjašnjavanje za 15 ili više dana.

Sud će, za sada, postupati u redovnom postupku.

- Ustavni sud je obavezan da hitno postupa samo kod ocene ustavnosti onog zakona koji još nije proglašen - objašnjava Dejan Milić, savetnik za medije u ovom sudu.

- To ovde nije slučaj. Ali, ako sud smatra da postoje važni razlozi za to, može na predlog sudije izvestioca da predmet radi prioritetno.On naglašava da će se predlog ombudsmana, najverovatnije, spojiti sa inicijativom za ocenu ustavnosti, koju su pre nekoliko dana podneli preduzeće „Palma d.o.o“ i jedan građanin.

Saša Janković, između ostalog, tvrdi da je sporna odredba o osnivanju medija, jer Ustav kaže da svako ima pravo da osniva medije, dok je zakon ostavio mogućnost da to čine samo domaća pravna lica, odnosno preduzeća.

Antrfile :

Postupak


USS će odlučivati i o odredbi prema kojoj se medijima zabranjuje delovanje ako nisu registrovani. Sudije će ispitati i da li ustavno načelo jednakosti pred zakonom, važi i za „sedmu silu“, jer su kazne za prestupe i prekršaje koje predviđa ovaj zakon, znatno veće od kazni koje predviđaju drugi zakoni.

E. R.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi