Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ustavni sud Srbije mora da oceni novi Zakon o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2009.

Izvor: Pres

Ustavni sud Srbije mora da oceni novi Zakon o informisanju


Beograd - Zaštitnik građana, ombudsman Saša Janković, podneo je juče Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti izmena Zakona o informisanju. On za Press kaže da je tim stručnjaka koje je okupio utvrdio da je sporno nekoliko odredbi u izmena ovog zakona, čiju ocenu ustavnosti traži.


U grupi koju je formirao su profesori ustavnog prava Marijana Pajvančić i Vladimir Vodinelić, medijski ekspert Rade Veljanovski i advokat Slobodan Kremenjak.

- U izmenama Zakona o informisanju sporna je odredba o osnivanju medija, jer Ustav kaže da svako ima pravo da osniva medije, dok je zakon ostavio mogućnost da to čine samo domaća pravna lica, odnosno preduzeća. Dalje, zakonom je uvedena zabrana delatnosti zbog odsustva registracije, tako da će medijima koji počinju da rade i nisu upisani u registar biti zabranjen rad. To omogućava državi da administrativnom merom nekom mediju onemogući rad. Uzmite, na primer, političke partije koje se upisuju u registar političkih partija, ali njih niko ne može zabraniti ako se ne upišu u taj registar - objašnjava Janković.On dodaje da zakon zabranjuje onom ko je osnivač javnog medija da prenese to pravo drugom.

- Tako da preduzeće koje je osnovalo medij ne može da kaže „ja više neću da budem vlasnik ovog medija i prodajem ga drugom preduzeću“. Dalje, zakon predviđa i da se za prekršaje pokreće postupak pred Privrednim sudom i da se tretira kao privredni prekršaj, što će takođe ocenjivati Ustavni sud - rekao je Janković, i dodao da je zakon promenjen bez javne rasprave.Janković ističe da je Zakon o informisanju važan za sve građane Srbije, a ne samo za novinare, jer je novinarstvo jedan od temelja demokratije i ako se unese strah od gašenja medija, to ugrožava pravo građana na informisanje.Savetnik za odnose Ustavnog suda Srbije Dejan Milić izjavio je da je USS primio predlog Zaštitnika građana za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informisanju.

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi