Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ombudsman šalje Zakon o informisanju na Ustavni sud
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 09. 2009.

Izvor: Politika

Ombudsman šalje Zakon o informisanju na Ustavni sud


Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuće postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informisanju.

Tim stručnjaka (profesori Marijana Pajvančić, Vladimir Vodinelić i Rade Veljanovski i advokat Slobodan Kremenjak) od kojih je Janković zatražio mišljenje, završio je juče analizu ovog zakona, ustanovivši da je taj zakon gotovo u celosti nesaglasan raznim odredbama Ustava. Jednoglasan zaključak stručnjaka bio je da ima osnova da se pred USS pokrene postupak i takav predlog su i uputili zaštitniku građana.

Saša Janković je juče za „Politiku” rekao da će njegova odluka biti formalizovana narednih dana budući da se trenutno nalazi službeno u Sloveniji (na konferenciji o ograničavanju ljudskih sloboda i prava zbog nacionalne bezbednosti i odbrane). Kao ovlašćeni predlagač, dodao je on, tražiće od Ustavnog suda da se o ovom predmetu izjasni u što kraćem roku.

Zadatak grupe stručnjaka bio je da ispitaju da li bi moglo biti osnova da USS ispituje saglasnost odredaba Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informisanju, kako sa Ustavom Srbije, tako i sa potvrđenim međunarodnim ugovorima – Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, objasnio je za naš list profesor Vladimir Vodinelić.

„Našli smo da bi bilo osnova obratiti se USS da ispita ne povređuje li ovaj zakon slobodu medija, slobodu izražavanja, pravo na mirno uživanje imovine, načelo jednakosti svih pred zakonom i zajamčen pravni položaj stranaca.

Takođe, i da utvrdi nije li se ovim zakonom Narodna skupština ogrešila i o one odredbe Ustava, Evropske konvencije i Međunarodnog pakta, koje propisuju uslove koje zakonodavac mora zadovoljiti da bi smeo da ograniči zajamčena prava ili da bi smeo da propiše način za njihovo ostvarivanje”, kaže Vodinelić.

Zaključaj grupe stručnjaka je i da ima mesta da se od USS traži ispitivanje gotovo svih odredaba ovog zakona.

„Skoro sve odredbe zavređuju da budu stavljene pod lupu Ustavnog suda”, ističe Vodinelić. Kako dodaje, Ustavni sud Srbije (USS) će reći da li je nešto u skladu sa Ustavom ili nije, ali tu se priča ne završava. Ako neko u ovom slučaju bude nezadovoljan stavom USS, može se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kao i Komitetu za ljudska prava UN.

B. B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi