Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poslanici (ne)će raditi bez publike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 09. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Poslanici (ne)će raditi bez publike


BEOGRAD - Predstavnici Skupštine Srbije i Radio-televizije Srbije još nisu postigli dogovor o televizijskim prenosima sednica, iako bi jesenje  zasedanje parlamenta trebalo da počne već 1. oktobra.

 Kako Glas javnosti saznaje,  Radna grupa koja je još u februaru oformljena kako bi ovaj problem rešila i dogovorila se s generalnim direktorom RTS Aleksandrom Tijanićem, sastala  se samo jednom tog meseca.

 - Radna grupa imala je samo jedan sastanak otkad je formirana, i to samo u februaru, ali ništa više od toga nije urađeno. Trebalo je da se za ovih nekoliko meseci utvrdi bar neki plan o eventualnim troškovima  parlamentarnog kanala, ali nije.

Od toga neće biti ništa jer parlament nema dovoljno  novca - kaže za Glas javnosti izvor iz Skupštine blizak radnoj grupi. Upitan da li  će se neko rešenje sa RTS naći, budući da nema dovoljno novca za poseban parlamentarni kanal, naš sagovornik odgovara da nije siguran.

 - Javni servis nije obavezan da prenosi sednice, ali je reč o tradiciji,  pa verujem da neće biti većih problema - odgovara naš sagovornik.

Na pitanje  o finansiranju od strane Skupštine, budući da je Tijanić ranije pominjao o  da bi parlament trebalo da snosi troškove prenose sednica, on kaže da ne veruje  da će taj predlog proći.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe, najavio je  da će se sledeće nedelje organizovati sastanak s generalnim direktorom RTS.

Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković, član Radne grupe, potvrđuje da se  grupa nije sastajala od februara.

 - Najveći problem jesu upravo direktni prenosi, a Skupština, u trenutku ekonomske krize, nema dovoljno novca za svoj kanal. Ipak, nadam se da ćemo postići dogovor sa RTS - kaže Čolaković i dodaje da još nije dobio  zvaničan poziv za sastanak, ali da ga uskoro očekuje.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović, međutim, kaže da radna grupa  nije zasedala zato što nije ni imala razloga.

 - Želja vladajuće koalicije je da prenose skupštinskih sednica potpuno obesmisli i da uguši i ono malo demokratije. Šta ćemo činiti ukoliko ne  bude direktnih prenosa, dogovorićemo se s ostalim opozicionim strankama -  ističe Todorović.

I lider NS Velimir Ilić smatra da je Skupština, kao institucija, već  potpuno obesmišljena.

 - Ukoliko ne bude prenosa, ne vidim razloga da dolazimo na posao. Neka  onda vlast radi sama šta hoće - poručuje Ilić.

Antrfile :

RTS: Skupština da plaća prenose


Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić 10. februara ove godine, nakon  prvog i jedinog sastanka s Radnom grupom, rekao je da RTS traži da Skupština učestvuje u troškovima televizijskog prenosa.

U pres službi RTS juče nam  je rečeno da pitanja za Tijanića pošaljemo elektronskom poštom, ali do  zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje kakav je stav RTS u vezi sa  ovim problemom i pod kojim uslovima bi Javni servis nastavio da prenosi sednice Skupštine. Aleksandar Tijanić juče nije bio dostupan za komentar.

M. Dobromirović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi