Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pitanje Kosmeta nije rešeno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2009.

Izvor: Glas Javnosti

Pitanje Kosmeta nije rešeno


BEOGRAD - Odsek Ujedinjenih nacija za javno informisanje (DPI) napravio je presedan time što je preporučio novinarima da ubuduće što više pišu o Kosovu! Međutim, ovakva inicijativa obradovala je sagovornike Glasa javnosti koji primećuju da predstavljanje Kosova kao problema, a ne rešenog slučaja, Srbiji i te kako ide na ruku.

U izveštaju nazvanom „Deset priča o kojima bi svet trebalo više da čuje“, nabraja se niz tema koje pogađaju ljude u određenim delovima planete, dok je konkretno za Kosovo navedeno da je „jednostrano proglašenje nezavisnosti južne pokrajine od Srbije, februara 2008. godine, otvorilo mogućnost da se nakon desetogodišnjeg perioda mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu ponovo aktivira „bure baruta“.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Vuk Antonijević smatra da bi objektivno i izbalansirano izveštavanje o stanju u južnoj srpskoj pokrajini svima koristilo.
- Istina o Kosovu bi pomogla svima, jer na Kosovu niko ne živi dobro, ni Srbi ni Albanci. Sada se stiče utisak da se ta tema prilično istrošila, i da je Kosovo ostalo na marginama pažnje svetske javnosti, a da se fokus pomerio ka istoku, ka Iraku i Avganistanu, gde moćne države imaju svoje interese. Verujem da je cilj UN da pošalju poruku koja će svetu reći istinu, a ne onu koja će služiti daljoj promociji kosovske nezavisnosti - smatra potpredsednik DSS.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosmet Ljubomir Kragović ističe da je ovo samo dokaz da je vlada pogrešila kada je fokus sa UN prebacila na EU.
- U UN imamo mnogo više prijatelja nego u Evropi i dok god se o Kosovu bude razgovaralo u UN imaćemo zaštitu. Inicijativa DPI je pozitivna za razliku od izveštaja koji stižu iz EU sa ocenom da je situacija na Kosovu stabilna. Laž je da postoji vladavina prava na Kosovu, jer tamo vlada bezakonje, ljudima je ograničena sloboda kretanja i uskraćeno im je pravo na rad - navodi funkcioner SRS.

Bivši jugoslovenski ambasador u UN Vladislav Jovanović takođe misli da isticanje Kosova kao otvorenog pitanja ide u prilog našoj zemlji.
- Ne sećam se da je ikada ranije DPI predlagalo novinarima o čemu da pišu. To što je među temama i problem Kosova zbunjuje, jer Americi nije u interesu da se Kosovo nađe u fokusu pažnje svetske javnosti kao nerešen slučaj. To će nam veoma koristiti, jer što se više o Kosovu bude pisalo kao o problemu, a manje o svršenoj stvari, uticaće i na odluku onih zemalja koje su spremne da priznaju Kosovo da takvu odluku odlože - ubeđen je Jovanović.

Sa druge strane, savetnik predsednika Kosova Džavit Bećiri, koji je pre desetak dana najavio da će zvaničnici Kosova iskoristi godišnju sednicu Skupštine UN da među članicama lobiraju za priznavanje Kosova, smatra da ovakva inicijativa UN ima veze sa aktivnostima kosovskih političara.

- Institucije Kosova rade na tome da što više država prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu - ističe Bećiri.

Antrfile :

UN želi da održi kontrolu na KiM


Sagovornik Kurira iz Vlade Srbije ukazuje da ova preporuka DPI znači da „pitanje Kosova nije rešeno“.

- Iako to neki uporno žele tako da prikažu, stvari su daleko od idealnog. Podsticanje od strane jedne od najvažnijih svetskih organizacija da Kosovo ostane pod lupom javnosti, svakako je inicijativa koju država Srbija pozdravlja.

Činjenica je da ova preporuka Odseka UN znači da im je stalo da održe kontrolu na Kosovu na šta ih obavezuje i Rezolucija 1244 - kaže naš sagovornik.

J. Jovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi