Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS obučava srpske sudije!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 09. 2009.

Izvor: Kurir

OEBS obučava srpske sudije!


BEOGRAD - Nakon priznanja domaćih sudija i tužilaca da još nisu spremni ili da ne umeju da vode postupke po novim odredbama izmenjenog Zakona o informisanju, Misija OEBS u Srbiji ponudila se da ih obučava!

Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je da njen resor neće davati nikakva uputstva sudijama u vezi s primenom ovog zakona, pošto to nije u njegovoj nadležnosti.

- Od predstavnika OEBS u Srbiji dobila sam uveravanja da će oni sprovesti program obuke sudija, čiji je glavni cilj da se zakon sprovodi na kvalitetan i valjan način - rekla je Malovićeva.Prema novom zakonu, postupci protiv medija izmešteni su iz redovnih u trgovinske sudove.

Stevo Đuranović, vršilac dužnosti predsednika Trgovinskog suda u Beogradu, kaže za Kurir da su u tom sudu sudije potpuno spremne da vode postupke po novim odredbama Zakona o informisanju.

Sekretar užičkog Trgovinskog suda Dragana Pešić kaže da su njihove sudije u svakom momentu spremne da sude.

S druge strane, sudija Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže da joj nije najjasnije šta je tačno zadatak obuke sudije.

- Ne znam kako će to obučavati sudije, jer je ranija praksa bila da se sudije obučavaju kako da postupaju u postupcima u kojima postoje maloletna lica kao izvršioci krivičnih dela. Ono što me posebno zabrinjava jeste to što će sudije ubuduće u određenim slučajevima izdavati privremene mere, odnosno same odlučivati da postupaju na određeni način. Bojim se da će se opet kola slomiti na sudijama, koji će biti prinuđeni da svojim odlukama zatvaraju neke medije - kaže Boljevićeva, koja je i sudija Okružnog suda u Beogradu.

J. J.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi