Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Moj otac je ubijen zbog hladnjače iz Dunava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2015.

Autor: Siniša Kostić Izvor: Naše novine

Moj otac je ubijen zbog hladnjače iz Dunava

Istina o misterioznoj smrti Dragana Vitomirović a (65), novinara i vlasnika „Timočke krimi revije", koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći decembra 2002. godine, ni do danas nije otkrivena, tvrdi sin nastradalog novinara Miljan Vitomirović.

Mnogima se zamerio Vitomirović je prvi obelodanio istinu o hladnjači sa telima kosovskih Albanaca, gurnutoj u Dunav kod Kladova aprila 1999. godine, pa je pitanje zašto detalji saobraćajne nesreće u kojoj je stradao 15 godina nikada nisu objavljeni.

Draganov sin Miljan, takođe novinar, nedavno je objavio roman „Duša na žici" u kome se na mnogim mestima, kroz lik glavnog junaka Nikole Dimitrijevića, prepliću do dokumentarne prepoznatljivosti delovi više nego uzbudljivog života njegovog oca.

Posle više od 12 godina istraživanja, razgovora sa mnogim ljudima, od bliskih prijatelja, preko kolega novinara i policajaca, do seljana iz okoline mesta njegove pogibije, ubeđen sam da je moj otac ubijen.

On je pričom o hladnjači stao na žulj moćnim ljudima tog vremena, pre svega iz policijskih i parapolicijskih snaga kaže za Naše novine Miljan Vitomirović.

Bivši šef deska u nekadaš njem listu „Borba" Vladimir Stanković, koji je i recenzent Miljanove knjige, posle Draganove pogibije napisao je da je bilo malo ljudi poput njega, koji su, živeći u dubokoj provinciji, uspeli da više puta ustalasaju domaću političku, pa čak i međunarodnu javnost.

U vreme režima Slobodana Miloševića, Dragan je u „Timočkoj krimi reviji" prvi objavio i priču o „Čardaku" na Crnom vrhu, impozantnom odmaralištu za čiju je izgradnju potrošeno na desetine miliona dolara iz sredstava srpskih javnih preduzeća.

Dokaz sam isplivao

Mnogo pre 5. oktobra znao je za priču o hladnja či u Dunavu, ali bez materijalnih dokaza nije smeo da je objavi.

Kada je dokaz isplivao sam, Dragan je ponudio ekskluzivnu priču jednom tiražnom nedeljniku u Beogradu, koji je nedeljama odugovlačio i navodno proveravao istinitost.

Kada su ga odbili, Dragan je u „Krimi reviji" objavio priču koja je obišla svet.

Pretili su mu, pisali anonimna pisma, zvali telefonom... naveo je Stanković.

Dragan Vitomirović poginuo je decembra 2002. u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Zaječara.

Na osnovu prvih rezultata policijske istrage, pretpostavlja se da je Vitomirović izgubio kontrolu nad „golfom" pošto je doživeo srčani udar i zatim sleteo u provaliju na deonici puta Knjaževac Zaječar.

Prema nezvaničnoj verziji, očevici tragičnog događaja tvrdili su da su videli da mu je kamion sličan onom koji su kasnije raspuštene Jedinice za specijalne operacije koristile presekao put.

Izveštaji o Kosovu završavali u fiokama

U vreme kada je po rangu, davne 1987. godine bio treći čovek Državne bezbednosti Srbije, Dragan Vitomirović je tvrdio da njegovi izveštaji i ocene o stanju na Kosovu gde je proveo tri godine završavaju u nečijim fiokama.

Došao je u redakciju ondašnje „Borbe" i ponudio feljton o iredentima na Kosovu uz obilje originalnih dokumenata. Serija dokumentovanih tekstova, u kojima je pored ostalog bilo dokazano da funkcioner Fadilj Hodža nikada nije bio državljanin Jugoslavije. To je predstavljalo pravu „bombu" u to vreme objašnjava Stanković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi