Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sudije: Kako da sudimo novinarima?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 09. 2009.

Izvor: Pres

Sudije: Kako da sudimo novinarima?


BEOGRAD - Sudije trgovinskih sudova u unutrašnjosti Srbije kažu da ne znaju kako da sude medijima na osnovu novog Zakona o informisanju! Sudije ističu da do sada nikad nisu sudili novinarima i da će pre nego što to počnu da rade morati da idu na obuku.

Prema novom Zakonu, postupci protiv medija izmešteni su iz redovnih u trgovinske sudove.

Portparol Trgovinskog suda u Valjevu, sudija Duško Petrović, kaže za Press da Zakon o informisanju unosi niz nedoumica u sudsku praksu, posebno u delu koji se tiče kaznene politike. Prema njegovim rečima, Zakon o informisanju je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o privrednim prestupima, na čijim osnovama rade trgovinski sudovi.Zakon protiv zakona

- U članu 92a Zakona o informisanju piše da se za privredni prestup kaznom do 20 miliona dinara može kazniti osnivač javnog glasila, dok je u Zakonu o privrednim prestupima najviša propisana kazna tri miliona dinara. Znate, na početku Pravnog fakulteta učili smo da se ne može derogirati zakon opšte prirode, što Zakon o privrednim prestupima jeste. Zato ne znam kako će se primenjivati kazna od 20 miliona ako se zna da je maksimalna tri miliona! - kaže Petrović. On dodaje da bi mnogo bolje bilo da su sporovi protiv medija ostali kod redovnih sudova.- Njima je ova materija daleko bliža nego sudijama trgovinskih sudova. Verovatno će moje kolege morati da idu na kurseve da bi mogle da primenjuju Zakon o informisanju - kaže Petrović.

Sudija i portparol Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici Dragica Gačić-Petković kaže da do sada nisu imali nikakve razgovore o primeni Zakona.
- Nemamo iskustva u postupcima protiv medija i nadam se da će to biti jedna od tema seminara trgovinskih sudova koji je upravo počeo - kaže Gačić-Petković
.
Jasmina Popović, sudija Trgovinskog suda u Zaječaru, priznaje za Press da u svojoj praksi nikad nije radila s medijima, i dodaje da je „teško reći kako će se Zakon o informisanju primenjivati u praksi“.

I sudija Trgovinskog suda u Kragujevcu Branislav Jovović priznaje da je za njega medijska oblast „nepoznanica“ i da tek treba da se upozna sa Zakonom.
- Iz medija znam da je zakon takav kakav jeste, ali nama pravnicima ne ostaje ništa drugo osim da ga primenjujemo. Trebaće vremena da vidimo kako će to u praksi izgledati - kaže Jovović.

Sekretar Trgovinskog suda u Užicu Dragana Pešić kaže da sudije moraju da presuđuju po zakonu „kakav god zakon bio“.
- Sve probleme oko Zakona o informisanju moraćemo da rešavamo u hodu. I ništa od toga ne sme da traje dugo da ne bi trpela nijedna od strana u sporu - skeptična je Pešićeva.

Minimalne kazne za medije

Portparol Trgovinskog suda u Čačku Biljana Đoković kaže da je prosto nemoguće sada predvideti kako će se Zakon o informisanju sprovoditi u praksi i da li će sudije morati da idu na dodatnu edukaciju kako bi mogle da sprovode ovaj zakon.

Jedan od retkih sudija koji ne očekuje probleme s medijima jeste sudija Bojana Miljuš-Martinović iz Trgovinskog suda u Pančevu. Ona kaže da Zakon nije doneo ništa spektakularno novo.

- U samom Zakonu ima sitnih nedoumica, ali sve ostalo je zanat. Ovde se pre svega radi o kaznama koje su predviđene zakonom. Činjenica je da su i do sada, pre usvojenih Izmena i dopuna Zakona, sudije izricale minimalne novčane kazne. Smatram da će se takva praksa nastaviti. I ne očekujem neke probleme osim što će izricanjem nekih kazni javno mnenje biti uznemireno. Mislim, pre svega, na neke centralne medije, u provincijama ne očekujem nikakve probleme - kaže Martinović.

Antrfile :

Ko će dizati sudije iz kreveta


Portparol Trgovinskog suda u Valjevu Duško Petrović ističe da bi veliki problem u funkcionisanju Zakona o informisanju mogao da bude i propisani rok od „samo“ 12 sati prema kom sudije moraju da reaguju na zahtev javnog tužioca.

- Verujem da će se pojaviti i problem kod tužioca i koliko su oni spremni da procene da li u ovako kratkom roku mogu da pokrenu postupak protiv medija - kaže Petrović.

Sudija Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici Dragica Gačić-Petković vrlo slikovito objašnjava problem roka od 12 sati u kome bi tužioci morali da pokrenu postupak protiv medija.
- Tužilac mora da ima u vidu da sudovi ne rade noću i mora da pazi kada i u koje vreme pokreće postupak - objašnjava Gačićeva.

Malović: Sudije da sprovode zakon

Ministarka pravde Snežana Malović izrazila je očekivanje da će sudovi u Srbiji valjano primenjivati izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, čija je primena danas počela.

- Ministarstvo pravde neće davati nikakva uputstva sudijama u vezi sa primenom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, pošto to nije u njegovoj nadležnosti.

Od predstavnika OEBS-a u Srbiji dobila sam uveravanja da će oni sprovesti program obuke sudija, čiji je glavni cilj da se zakon sprovodi na kvalitetan i valjan način - rekla je Malović.

B. Bojić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi