Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijima od danas prete drastične kazne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 09. 2009.

Izvor: Danas

Medijima od danas prete drastične kazne


Beograd - Zakon o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje je Skupština Srbije usvojila prošlog ponedeljka, stupio je danas na snagu. Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju nije brisan nijedan član postojećeg zakona, nego je dodato nekoliko novih članova i drastično su povećane kazne za pojedine prekršaje i privredne prestupe.

Prva oblast koja je obuhvaćena izmenama zakona odnosi se na osnivače javnih glasila i Registar javnih glasila:

Novi stav člana 14 predviđa da „javno glasilo može osnovati domaće pravno lice (osnivač javnog glasila)“. Međutim, kao i pre izmena, medij može da pokrene i strano pravno lice, ali pod uslovom da je registrovalo firmu u Srbiji.

Uvodi se novina da se sva javna glasila upisuju u registar koji još nije formiran. Članom 14 a zabranjuje se osnivaču javnog glasila da prenosi ili na drugi način raspolaže pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila. To praktično znači da glasilo ne može da izdaje nijedno drugo pravno lice osim onoga koje ga je pokrenulo.

Članom 14 b predviđeno je da registar javnih glasila vodi organizacija nadležna za vođenje registra privrednih subjekata i da nadležni ministar bliže uređuje način vođenja registra javnih glasila.

Članom 14 v predviđa se da će novoformirana organizacija koja će voditi registar javnih glasila (jednom mesečno) imati obavezu da, na zahtev republičkog organa uprave nadležnog za poslove javnog informisanja, dostavlja izvod iz registra sa podacima o osnivačima javnih glasila (izvod sadrži matični broj za svakog osnivača, podatak o novčanom delu osnovnog kapitala, i pregled svih javnih glasila čiji je osnivač).

Izvod se dostavlja organizaciji koja sprovodi postupak prinudne naplate, a ta organizacija u roku od tri dana od prijema izvoda dostavlja organu uprave nadležnom za poslove javnog informisanja podatke o prinudnoj naplati za svakog od osnivača javnih glasila navedenih u izvodu sa posebnom naznakom o periodu obustave svih plaćanja.

Druga oblast odnosi se na izmene kaznenih odredbi zakona. Novi član 92 a predviđa kaznu od milion do 20 miliona dinara za privredni prestup osnivaču javnog glasila koji osnuje glasilo pod istim ili sličnim imenom koje može izazvati zabunu u pogledu identiteta kao glasilo koje je brisano iz registra ili prestalo da se štampa i ako izdaje javno glasilo koje nije upisano u registar javnih glasila uz zaštitnu meru zabrane obavljanja delatnosti izdavanja javnih glasila.

Za privredni prestup kazniće se i odgovorno lice u osnivaču javnog glasila novčanom kaznom od 200.000 do dva miliona dinara, uz zaštitnu meru zabrane vršenja određenih dužnosti. Članom 92 b Zakon kao privredni prestup predviđa i kazne za osnivače javnih glasila ako: objavi informacija kojom se neko lice označava učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglašava krivim ili odgovornim pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa (čl. 37).

Ako sadržaj javnog glasila koji može ugroziti maloletnika nije jasno i vidno označen, odnosno ako je maloletnik učinjen prepoznatljivim u objavljenoj informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes (čl. 41 st. 2, 3).Ove prestupe Zakon sankcioniše novčanim kaznama u visini 25-100 odsto zbira vrednosti ukupno prodatog tiraža isporučenog distributerima na dan objavljivanja informacije i vrednosti prodatog oglasnog prostora u tom broju javnog glasila.

Za elektronska javna glasila predviđena je novčana kazna 25-100 odsto vrednosti oglasnog prostora u danu u kom je emitovan program u okviru koga je objavljena informacija. Posebno se kažnjava objavljivanje ovih informacija na naslovnim stranicama ili u elektronskim javnim glasilima u okviru najave vesti informativnog programa.Za privredni prestup novčanom kaznom od 200.000 do dva miliona dinara kazniće se i odgovorno lice osnivača i odgovorni urednik javnog glasila.

Pre izmena kazne su se kretale u rasponu od 30.000 do 200.000 dinara i prestup je bio prekršajni.

U dosadašnjem članu 93 novčana kazna za prekršaj od 100.000 do milion dinara zamenjuje se kaznom od milion do 10 miliona dinara za osnivača javnog glasila koji je pravno lice, ako glasilo objavi bez impresuma, ako nije imenovan odgovorni urednik, ako ne ispunjava obavezu čuvanja zapisa, kao i ako ne stavi zapis javnog oglasa na uvid.

Za prekršaj će se novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara (koja se ranije kretala u rasponu od 10.000 do 200.000 dinara) kazniti i odgovorno lice u pravnom licu koje je osnivač. Na kraju, novčane kazne od 30.000 - 200.000 dinara predviđene ranijim odredbama zakona zamenjuju se iznosima od milion do 10 miliona, ako odgovor, ispravku, naknadnu informaciju o ishodu krivičnog postupka odnosno presudu ne objavi po pravosnažnoj sudskoj odluci ili ne objavi u rokovima predviđenim ovim zakonom ili objavljivanje odgovora ispravke naknadne informacije o ishodu krivičnog postupka odnosno presude uslovljava plaćanjem naknade, umesto glavnog i odgovornog urednika kazniće se osnivač javnog glasila. Posebno se predviđa da će se novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara za ovaj prekršaj kazniti i glavni i odgovorni urednik

Antrfile :

OEBS radi ekspertizu zakona


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kako saznaje Danas, trenutno radi na ekspertizi Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju.

I. T.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi