Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ustavni sud demantuje Bradića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 09. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Ustavni sud demantuje Bradića


BEOGRAD - U Ministarstvu kulture Srbije tvrde da su se, pre iznošenja Predloga izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, konsultovali sa Ustavnim sudom Srbije, i da im je ovaj sud „dao zeleno svetlo“ za pomenuti zakon. Međutim, u Ustavnom sudu Srbije oštro demantuju ovu informaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov tvrdi u za Glas javnosti da to ministarstvo od Ustavnog suda nije dobilo nikakvu zamerku niti sugestiju.

- Ne strahujemo da će, ako se ovaj Zakon opet nađe pred Ustavnim sudom, biti drugačije. Procedura donošenja zakona je takva da postoji zakonodavni odbor koji se stara da svi zakoni budu usklađeni sa Ustavom, što je u ovom slučaju ispoštovano - kaže Momirov i dodaje da u Ministarstvu kulture ne očekuju nikakve posledice po njih zbog izglasavanja ovakvog zakona.

S druge strane, sekretar Ustavnog suda Radovan Bezbradica kaže da USS nema pravo da komentariše zakonske predloške koji će se tek naći u proceduri.

- Ustavni sud takvu vrstu usluga ne daje nikome! Ne dajemo ni komentare o zakonima koji treba da budu doneti jer bi to bilo prejudiciranje, a to sud, po zakonu, ne radi - kategoričan je Bezbradica. On nije isključio mogućnost da je neko iz USS nezvanično s nekim razgovarao, ali je potvrdio da zvanično još niko nije zatražio mišljenje ovog suda u vezi sa Zakonom o informisanju.

- U članu 104 Poslovnika Ustavnog suda Srbije piše da ovaj sud ne daje pravne savete i mišljenja o pojedinim pitanjima pravne prirode. Tačnije, mi ne odlučujemo o predstavkama u kojima se traže pravni saveti i mišljenja - objašnjava Bezbradica uz napomenu da svaki građanin može zvaničnim putem da pokrene inicijativu pred Ustavnim sudom.

- Ukoliko USS nađe da su određeni članovi protivustavni danom objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, pomenute odredbe ili članovi se brišu, odnosno na njih više niko ne može da se poziva - ističe naš sagovornik.

I Zoran Lakićević, advokat UNS, kaže da bi članovi zakona koji su protiv Ustava trebalo da se izbrišu, ali smatra da osim političke odgovornosti predlagači takvog zakona neće snositi nikakve druge posledice.

- Pored toga što su tri odredbe zakona u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, i ostale su antievropske. Nemoguće je da se Ministarstvo kulture konsultovalo sa USS pre predlaganja zakona, jer to nije praksa. Uostalom, davanje takvog mišljenja i nije u njihovoj nadležnosti. Možda je Nadica Momirov izrazila svoje želje, ali to je daleko od stvarnosti. Uostalom, svi se sećamo da je Vlada amandmanima izmenila neke delove zakona, tako da je teško on bio na prethodnoj oceni USS - podseća Lakićević.

Prema njegovim rečima, ukoliko se na osnovu ovakvog zakona pre ocenjivanja njegove ustavnosti budu donele određene odluke, onda će biti moguće tražiti obeštećenje, što bi moglo značajno da optereti državni budžet.

Glas javnosti je juče bezuspešno pokušavao da iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića dobije komentar na ocenu stručne javnosti da su određene odredbe Zakona o informisanju, koji je predsednik potpisao, protivustavne.

Antrfile :

Homen: Sačekati zvanične reakcije iz EU


Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže za Glas javnosti da, pored ocene ustavnosti Zakona o informisanju, treba sačekati i zvanično mišljenje Oebsa, Saveta Evrope i Evropske komisije.

- Veoma je bitno, pored ocene ustavnosti, šta će reći ove relevantne evropske institucije koje imaju svoja merila i kriterijume za slobodu štampe. Izmene Zakona o informisanju biće najverovatnije komentarisane i u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen u oktobru. Ne bih spekulisao da li je ovaj zakon u skladu sa Ustavom ili ne, jer je Ustavni sud nezavisna institucija u čiji rad ne želim da se mešam - napominje Homen.

G. Raković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi