Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ocena ustavnosti ili Strazbur
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 09. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Ocena ustavnosti ili Strazbur

BEOGRAD - Predlog izmena i dopune Zakona o informisanju koji je Skupština Srbije prekjuče usvojila tesnom većinom može biti osporen pred Ustavnim sudom Srbije, ili, ako to ne uspe, pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kažu pravni stručnjaci.

Bivši sudija Vrhovnog suda i profesor prava Zoran Ivošević kaže da inicijativu pred Ustavnim sudom može podneti svaki građanin, ali sud odlučuje da li će je razmatrati.


- Drugo je predlog za ocenu ustavnosti koji sud mora da razmatra, a mogu ga podneti nevladine organizacije, kakva je UNS, kao i organi državne, pokrajinske i lokalne uprave. Ako Ustavni sud oceni da je zakon u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama, koje smo potpisali, a koje su iznad domaćeg zakona, ostaje Sud za ljudska prava u Strazburu.

On ne poništava zakon, nego samo konstatuje da li je u skladu sa evropskim normama. Ako nije, država bi trebalo da ga sama poništi, inače se udaljava od Evrope - napominje Ivošević i dodaje kako nije očekivao da će Boris Tadić tako brzo da potpiše zakon

- Nadao sam se da će ga vratiti Skupštini. Tada bi za usvajanje morala da glasa apsolutna većina od minimum 126 poslanika - ističe Ivošević

Advokat Čedomir Backović kaže da je predsednik Boris Tadić, ekspresnim potpisivanjem zakona, onemogućio da ga Ustavni sud obori u roku od sedam dana.

- Po članu 169 Ustava Srbije, najmanje trećina, odnosno 84 poslanika, mogu zatražiti ocenu ustavnosti zakona pre nego što ga predsednik potpiše. Obično do potpisa protekne dva-tri dana, ali ovako će ubuduće poslanici morati unapred da pripreme zahtev i da neko čuči ispred Ustavnog suda i preda ga minut nakon što zakon bude usvojen.

Sad je najbolje da predlog za ocenu ustavnosti podnese najmanje 25 poslanika. Time se štedi sedam osam-meseci u odnosu na inicijativu UNS, Kurira ili slično. I drugo, kada bude pokrenut prvi postupak protiv medija, treba tražiti od sudije da zastane s postupkom i pokrene ocenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom - ističe Backović.

Advokat Sava Anđelković kaže da po ovom zakonu ima više odredbi pomoću kojih vlast može da likvidira medije.

- Ovo nije radio ni Musolini u najvećem usponu fašizma. Sutra mogu oni da kradu, varaju, ubijaju, ali mediji o tome ne smeju da izveštavaju, jer zakon direktno uvodi autocenzuru. Iako je Ustavni sud birao Tadić, želim da verujem u sud. Zakon je neustavan u celini i ne može opstati u 21. veku - konstatuje Anđelković.
 
Antrfile :

UNS: Nećemo stati
 
Advokat Udruženja novinara Srbije Zoran Lakićević kaže da će zbog ekspresnog potpisivanja Tadićevog ukaza o prihvatanju Zakona o informisanju, ostati neposlato pismo predsedniku koje je to udruženje novinara pripremilo.

- UNS će podneti inicijativu pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti zakona, a postupak pred Strazburom, kada budu ispunjeni uslovi. Isto ćemo učiniti i u slučaju konkretne primene zakona i kažnjavanja medija.


Paralelno već treba napraviti predlog izmena zakona, kojim bi se sporne odredbe ukinule. U slučaju kazni medijima, UNS će im pružiti javnu podršku i pravnu pomoć, za šta će biti angažovani mnogi pravni i stručnjaci iz oblasti medija - poručuje Lakićević.
 

N. Bulatović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi