Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Malo Beograd, malo Brisel
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 08. 2009.

Izvor: Politika

Malo Beograd, malo Brisel

U nedelji koja je pred nama, u emisiji „Evronet” ( RTS 1, 17.20, 00.15) gledaćemo pet priča koje se bave pitanjima važnim za proces evropskih integracija, kao i temama aktuelnim u zemljama Evropske unije.

U okviru toga, novinari PG Mreže istražuju zbog čega su predložene izmene Zakona o javnom informisanju i Zakonu o tajnosti podataka izazvali toliko buru u javnosti.

Jedna od najvećih domaćih tema ovoga leta, bile su pomenute izmene Zakona o javnom informisanju. Izmene koje je predložila Vlada Srbije izazvale su velike polemike na političkoj sceni, u Skupštini Srbije, kao i u stručnoj javnosti.

Mediji i novinarska udruženja ustali su protiv takvih predloga, uz opasku da njih i radnu grupu koja se bavi medijskim zakonima niko nije konsultovao o toj problematici. Kritike je iznela i medijska organizacija za jugoistočnu Evropu – SEEMO, kao i OEBS.

 – U jednom od narednih „Evroneta” otkrićemo šta, u stvari, znače predložene izmene i u čemu je suština spora – objašnjava urednica Maja Divac.

Drugi zakon koji je uzburkao javnost je o tajnosti informacija. Problemi u izradi ovog zakona pojavili su se još na nivou radne grupe, a najviše primedbi izneto je zbog odrednica kojima se degradira uloga poverenika za informacije i ombudsmana, na taj način što im se ograničava pristup klasifikovanim informacijama.

Stručnjaci upozoravaju kako bi usvajanjem ovog predloga službe bezbednosti i nadležne vladine službe bile u situaciji da proglase tajnom šta god požele i da bi se sve to ozbiljno odrazilo na poštovanje ljudskih prava. O ovome gledaoci će više čuti u današnjoj emisiji.

 – Kritičari novog Zakona o tajnosti podataka upozoravaju i na blage kazne predviđene za bilo kakvu zloupotrebu, recimo, ako se neki podatak ili dokument neosnovano proglasi tajnom, pa i sakrije od javnosti.

U svakom slučaju kako je predviđeno, nadležno lice koje je to učinilo može da bude kažnjeno sa pet do pedeset hiljada dinara – kaže Maja Divac, i dodaje da u petak „Evronet” otkriva i kako se u Briselu pripremaju za važne korake koji se očekuju u septembru.

Osim izbora novog komesara za unutrašnje tržište, što je posebno važno zbog opšte ekonomske situacije, Brisel očekuje i izbor novih kadrova za sve funkcije. Borba za mesta u Evropskoj komisiji i Savetu EU uveliko traje.

I to nije sve.U „Evronetu” će biti reči i o problemu siromaštva dece u zemljama EU. Statistika kaže da je svako peto dete u EU siromašno, a novinari PG Mreže ukazaće na koje se načine neke od članica bore sa ovim ozbiljnim problemima.
Lj.P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi