Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Advokat B92: Zakon je krajnje problematičan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 08. 2009.

Izvor: Pres

Advokat B92: Zakon je krajnje problematičan


Beograd - Slobodan Krmenjak, advokat TV B92, kaže da je i pravno gledano Predlog zakona o informisanju krajnje problematičan.

- Predlog zakona, na primer, zabranjuje prenos osnivačkih prava. Zašto?! Zato što je bilo jedan ili dva slučaja u kojima su izigrani poverioci. Pa, onda jurite te koji su to učinili, a nemojte onemogućavati ostalim glasilima da rade svoj posao. Uvedena je zabrana distribucije ako glasilo nije upisano u registar. Zašto zabrana?! Zašto ne kazna?! Problematično je i zatvaranje medija ako je račun u blokadi 90 dana. Šta ako se izađe iz blokade 91. dan?!

Kazne su previsoke, sedam puta više za štampane medije ako je informacija na naslovnoj strani ili za elektronske ako je u informativnom programu. Šta ćemo s kanalima koji imaju samo informativni program?! - nabraja Kremenjak.

On ukazuje na činjenicu da političari ovih dana pokušavaju da insceniraju dogovor s novinarskim udruženjima iako više ne postoji mogućnost za izmene Predloga zakona.

- Rađene su izmene bez konsenzusa i konsultacija s predstavnicima medija i novinarskim udruženjima. U Skupštini Srbije su zatvorili raspravu, a odložili glasanje. Najavljeni su dogovori s novinarskim udruženjima, a ne postoji proceduralna mogućnost da se u tom Predlogu zakona išta izmeni do 31. avgusta. Čovek nije pametan šta sad da kaže na sve to. Kako izaći iz cele te priče?

Da li će Vlada povući zakon, da li će biti izglasan u Skupštini, to je sve pitanje za političare - objašnjava naš sagovornik, koji apeluje da se naredne dve nedelje iskoriste da se „izvrši pritisak“ na vlast.

- Predstojećih 15 dana stručna i zainteresovana javnost mora da iskoristi da izvrši pritisak, da jasno kaže šta hoće, a šta neće. Atmosferu u kojoj profesori, urednici, novinari, udruženja, međunarodne organizacije kritikuju predloženi zakon o informisanju treba iskoristiti za iznalaženje boljeg ukupnog pravnog okvira za medije - naglašava Kremenjak.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi