Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u Srbiji delimično slobodni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2009.

Izvor: Security

Mediji u Srbiji delimično slobodni


U izveštaju organizacije Freedom House za 2008. godinu, Srbija je svrstana među delimično slobodne zemlje, kada je reč o slobodi medija.

U izveštaju, koji je objavljen 3. maja povodom Svetskog dana slobode medija, Srbija je zauzela 83. mesto na listi od 195 zemalja i dobila ocenu 39, i to za zakonsko okruženje 13, političko 17 i ekonomsko 9, objavljeno je na sajtu Freedom House, američke neprofitne organizacije sa sedištem u Vašingtonu.

Izveštaj procenjuje stepen slobode štampanih, elektronskih medija i Interneta, a ocene se temelje na procenama zakonskog, političkog i ekonomskog okruženja u kojem su novinari radili.

 Freedom House u izveštaju ističe da su novinari u 2008. godini bili suočeni sa sumornim radnim okruženjem, sa globalnim opadanjem slobode medija, sedmu godinu zaredom i pogoršanjem koje je zabeleženo u svakom delu regiona.Takvo nazadovanje nije više vezano samo sa autoritarne države, pa su Izrael, Italija i Hong Kong iz statusa ,,slobodnih" pale u kategoriju „delimično slobodnih".Od 1 95 zemalja koje su obuhvaćene izveštajem njih 70 (odnosno 36%) su označene kao „slobodne", 61 (31%) kao „delimično slobodne", a 64 (33%) kao „neslobodne".

U izveštaju se ističe da samo 17% svetske populacije živi u zemljama koje uživaju slobodu medija. Najveći pad zabeležen je u regionu Centralne i Istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nekoliko balkanskih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske, beleže negativne trendove zbog sve prisutnijih fizičkih pretnji i maltretiranja novinara, tvrdi se u izveštaju. U Bugarskoj i Hrvatskoj ubijeni su novinari, dok je nivo zastrašivanja i nasilja porastao u sve tri zemlje, navodi Freedom House. Vlasti u Republici Srpskoj su, kako ocenjuje ta organizacija, takođe pojačale političku kontrolu medija.Najbolje rangirana zemlja u regionu i dalje je Slovenija, u kojoj su mediji ocenjeni kao slobodni. Sledi Crna Gora, koja sa Bocvanom i Istočnim Timorom deli 78. mesto, kao zemlja sa delimično slobodnim medijima.

Hrvatska je na 81. mestu, sa ocenom 38 u kategoriji „delimično slobodnih", a u istoj kategoriji su Bugarska, na 76. mestu sa ocenom 36, BiH i Makedonija dele 98. mesto sa ocenom 47, a Albanija je na 101. mestu sa ocenom 50.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi