Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Povlačenje države iz medija u novom zakonu o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 07. 2014.

Izvor: Beta

Povlačenje države iz medija u novom zakonu o informisanju

Predlog zakona o javnom informisanju, koji je Vlada Srbije uputila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, ne predviđa postojanje medija u državnom vlasništvu, osim javnih servisa.

Kako je navedeno u obrazloženju Predloga Zakona, svi mediji u javnom vlasništvu bi morali da se privatizuju do 1. jula 2015. godine. Ukoliko ne pronađu novog vlasnika, kapital se privatuzije prenosom kapitala na zaposlene bez naknade.

"Zabrana finasiranja medija iz javnih prihoda ne odnosi se na javne servise na nacionalnom i pokrajinskom nivou, ustanovu formiranu radi ostvarivanja prava na javno informisanje stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije i medije cciju su osnivačka prava preneta na
Nacionalne savete nacionalnih manjina", piše u predlogu zakona.

Zakon uvodi i prelazak sa direktnog budžetskog finasiranja pojedinih medija na sistem projektnog finansiranja. Predivđeno je da mediji konkurissu projektima na konkurse za koje mogu od države da dobiju I do 80 odsto neophodnih sredstava.

Zakon o informisanju, koji je poznat kao "krovni zakon" seta medijskih zakona, zasniva se na pet načela koja garantuju slobodu informisanja, odnosno zabranu cnezure.

To su načela o slobodi informisanja, odnosno izričitoj zabrani cenzure, prava javnosti da bude obaveštena o pitanjima od interesa za javnost, pravu na dostupnosti podataka o medijima, o zaštiti medijskog pluralizma, dok se peto načelno odnosi na nosioce javnih funkcija.

"Kako bi se osigurala nesmetana komunikacija izmedju građana I političara, i to u cilju javne kontrole njihovog rada, predviđene su odredbe o tome da su te ličnosti dužne da trpe iznšenje kritičkih mišljenja", navodi se u obrazloženju zakona.

Zakonom se definiše i šta je javni interes s obzirom da je jedan od ključnih ciljeva Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine utvrđivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Javni interes predstavlja ostvarivanje prava javnosti da bude informisana i on se ostvaruje putem medija.

Zakonom o informisanju izričito se štiti medijski plularizam, odnosno zabranjuje se "objedinjavanje osnivačkih i upravljačkih prava u dva ili više medija".

Kada su u pitanju štampani mediji, zabranjeno je objedinjavanje prava ako bi tiraž prelazio 50 odsto od ukupno prodatog, odnosno 35 odsto slušanosti ili gledanosti ako je reč o elektronskim medijima.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi