Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari u čudu, niko ne zna šta im je Vlada „skuvala“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 07. 2014.

Autor: Tanja Janković Lazić Izvor: Naše novine

Novinari u čudu, niko ne zna šta im je Vlada „skuvala“

Oba novinarska udruženja, kao i Sindikat novinara Srbije, tvrde da nisu videli zakonske predloge koji su usvojeni po hitnom postupku niti znaju šta u njima piše

Vlada je juče usvojila paket medijskih zakona, u kojem su predlozi zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Taj paket je po hitnom postupku upućen Skupštini Srbije. Tokom dana je, međutim, bilo nemoguće saznati šta sve oni sadrže, jer ni nakon njihovog usvajanja nisu bili dostupni javnosti.

Samo jedan predstavnik

U Udruženju novinara Srbije (UNS) i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da nisu učestvovali u izradi nacrta zakona niti im je omogućeno da vide zakon pre njegovog odlaska u skupštinsku proceduru. Sadržaj predloga ostao je nepoznanica i za Sindikat novinara Srbije.

Predstavnici novinarskih udruženja imali su samo jednog posmatrača u Radnoj grupi za izradu nacrta zakona, i to Sašu Mirkovića, državnog sekretara ministarstva za kulturu i informisanje, i to kao člana ANEM-a, pre nego što će biti imenovan na funkciju u Ministarstvu kulture, a nama nisu dozvolili da imamo ni posmatrača rekli su u Sindikatu novinara Srbije.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ni nekoliko sati nakon usvajanja paketa medijskih zakona nije imala informaciju šta u njima piše. Ona kaže da generalno donošenje medijskih zakona rešava niz problema jer postojeći Zakon o javnom informisanju niti je donet niti implementiran ispravno, ali nije dobro ukoliko ovim zakonima nije rešeno pitanje finansiranja medija.

"Ne znamo još šta je u zakonima koje je Vlada usvojila, niko nas nije obavestio. Ne znamo ni da li je prihvaćeno ono što smo mi tražili, a iskreno i ne očekujem da su usvojili naše primedbe i zahteve, što će se loše odraziti na situaciju u medijima i dovesti do gašenja velikog broja medija, posebno lokalnih", rekla je Smajlovićeva za Naše novine.

Slično govori i predsednik NUNSa Vukašin Obradović.

"U ovom trenutku predlozi zakona nisu dostupni javnosti i mi smo zbunjeni tom činjenicom. Mi ne znamo sadržaj tih predloga", rekao je juče Obradović i dodao da je ostavljen kratak vremenski rok Skupštini da donese ove zakone i da poslanici ne mogu u ovako kratkom roku da se upoznaju sa zakonom.

Predstavnici oba novinarska udruženja posebno su iznenađeni usvajanjem Predloga zakona o javnom servisu jer im je rečeno da će taj zakon biti donet posebno.

Smajlovićeva zatečena

"Bilo je reči o tome da Predlog zakona o javnom servisu nije u saglasnosti sa Briselom i da neće biti u setu medijskih zakona, međutim, tu se očigledno nešto desilo", zbunjen je predsednik NUNS-a.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović je takođe zatečena činjenicom da je Zakon o javnom servisu u paketu sa ostalim medijskim zakonima. Ona je istakla i da je UNS insistirao da zakon propiše da država nadoknadi gubitak javnog servisa, koji je nastao zbog neadekvatne naplate pretplate.

"Ono što se zna, to je da novi zakoni propisuju rok za privatizaciju medija, kao i šta će biti ako ti rokovi ne budu poštovani. U slučaju da nema kupca, akcije će biti besplatno ponuđene zaposlenima, ukoliko zaposleni odbiju čak i besplatne akcije, onda će taj medij biti brisan iz registra i gasiće se", izjavio je za B92 Slobodan Kremenjak iz ANEM-a i dodao da će biti uveden novi medijski registar u kome će biti javno dostupni podaci o svakom ko ima više od pet odsto vlasništva u nekom mediju.

TV pretplata opet od 2016.

Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, rekao je da nije istina da Zakon o javnim medijskim servisima nije usaglašen sa Briselom i da je Vlada usvojila određene preporuke EU.

Novi zakon predviđa da se sada ukida pretplata, da se RTS i RTV do kraja sledeće godine finansiraju iz budžeta, dok će se od 2016. godine plaćati pretplata, i to ne veća od 500 dinara objasnio je Mirković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi