Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EFJ traži od premijera Vučića socijalni dijalog u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 07. 2014.

EFJ traži od premijera Vučića socijalni dijalog u medijima

Gospodinu Aleksandru Vučiću, Premijeru Republike Srbije

Poštovani Premijeru,

Pišem Vam u ime Evropske federacije novinara (EFJ), regionalne grupe Međunarodne federacije novinara (IFJ), koja zastupa više od 320.000 novinara iz 40 evropskih zemalja.

Upravo smo se vratili sa dvodnevnog sastanka u organizaciji jedne od naše tri filijale u Srbiji, Sindikata novinara Srbije (SINOS), tokom kojeg smo razgovarali sa novinarima, predstavnicima medija i stručnjacima za reformu medija, o rešenjima iz Zakona o radu i opštim uslovima rada novinara.

Bili smo zadovoljni što su skupu prisustvovali predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji.

Zakon o radu, nedavno usvojen u Narodnoj Skupštini, imaće veoma negativan uticaj na uslove rada srpskih novinara i medijskih radnika.

Kao što je istaknuto u Izveštaju o napretku u Srbije u 2013. sistemi socijalne zaštite, radnih odnosa i socijalnog dijaloga treba da budu znatno ojačani, posebno na tripartitnom nivou socijalnog dijaloga.

Mi smo godinama pratili uslove rada novinara u Srbiji i zaključili da situacija ostaje izuzetno loša. Izuzetno smo zapanjeni činjenicom da novi Zakon o radu neće poboljšati opšte uslove rada zaposlenih, uključujući i novinare, u skladu sa predlozima Evropske komisije (EK). Umesto toga, nova rešenja će samo pogoršati ionako loše uslove rada većina novinara, posebno u lokalnim medijima.


Socijalni dijalog na granskom nivou u Srbiji je na veoma niskom nivou i ne postoji uopšte u privatnim medijima. Mi podržavamo zahteve srpskih sindikata za uspostavljanje pravog socijalnog dijaloga i konsultacije sa sindikatima, uključujući i našu filijalu, SINOS.

Socijalni dijalog mora da bude snažno promovisan. Evropski socijalni model i socijalni dijalog je u srcu postojanja i rada Evropske unije (EU) i on je neophodan za socijalni mir i održiv privredni rast u Srbiji.

Mi bismo Vam bili veoma zahvalni u slučaju da se sastanete sa predstavnicima SINOS-a i drugih sindikata kako bi se uverli da je neophodno revidirati stavke iz Zakona o radu, da budu u skladu sa standardima Međunarodne organizacije rada (MOR) i propisima EU.

Takođe, evropska i srpska medijska zajednica čekaju više od decenije sprovođenje medijske reforme i traže veću transparentnost postupka njenog donošenja.

Nedavni izveštaj pod nazivom "Problemi medijskog integriteta", koji je objavila Opservatorija za medije Jugoistočne Evrope ističe, takođe, da su glavni problemi nejasna vlasnička struktura medija, nedostatak uređivačke nezavisnosti, propagiranje mržnje i nesigurno radno okruženje za novinare. Ti problemi i dalje ostaju na vrhu agende reformi.

Zahvaljujemo Vam unapred za svaku vrstu razumevanja i pažnje.


S poštovanjem,


Predsednik EFJ-a

Mogens Bliher Bjeregard

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi