Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  (Zlo)upotreba države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 08. 2009.

Izvor: Politika

(Zlo)upotreba države


Ovo sa izmenama Zakona o informisanju zaista je skandalozno. Skandalozno  je da vlada nudi parlamentu na usvajanje jedan zakon koji, po svemu sudeći,  treba da reši pobednika u starom prljavom sukobu jednog ministra (Dinkića) i jednog izdavača (Rodića). Na taj način se država Srbija privatizuje u  najbukvalnijem smislu i stavlja u službu jednog čoveka.

Ružno je što Demokratska stranka podržava taj predlog. Očigledno je razlog  tome vlastoljublje, odnosno nespremnost da se raskine koalicija sa ucenjivačem  i ide na nove izbore. Ali, taj dogovor sa đavolom može se olupati o glavu DS-a  na sledećim izborima, bilo kada da budu.

Tužno je što neki novinari (kao predsednica NUNS-a, koji je ime napravio braneći novinarske slobode pod Miloševićem), sada podržavaju zakonske  promene koje guše te iste slobode. Izgleda da slobode koje važe „za nas” ne treba  da važe i „za njih”.

Ali ovde želim da kažem nekoliko reči o nekim manje uočenim odredbama  Dinkić/ Bradićevog predloga. Prva grozna je ona koja zabranjuje vlasniku javnog  glasila da novine proda i prenese nekom drugom. To je neverovatno ograničavanje  prava privatne svojine, koje ne samo da ne može biti u skladu sa Ustavom Srbije,  već je u sukobu sa elementarnim zdravim razumom. Zašto „Ringer” ne bi smeo da  proda „Blic” nekom trećem?

Samo zato da Rodić ne bi izbegao kazne tako što bi  preneo „Kurir” na neku drugu firmu. Znači, ceo sistem tržišne ekonomije se  derogira da bi Dinkić onemogućio Rodićeve trikove. Besmislica. Ili, propisuje se da novinska kuća mora da ima osnovni kapital od 50.000, odnosno 100.000 evra, dok opšti propis, a to je ovde Zakon o privrednim društvima, traži samo 500 evra za društva sa ograničenom odgovornošću i  25.000 evra za otvorena akcionarska društva. Znači, jedna osrednja izdavačka kuća  koja ima dva lista mora da stalno drži na računu 100.000 evra, dok je velikoj naftnoj, hemijskoj ili duvanskoj firmi dovoljno 25.000, ili čak samo 500  evra ukoliko se transformiše u DOO. Verovatni razlog je želja Dinkića da Rodića međusobni obračun boli, tj. da na računu bude dosta para za plaćanje  kazni.

U vezi s ovim su i dve sledeće odredbe. Prva predviđa ekspresan postupak  za situaciju da izdavaču novina padne osnovni kapital na niži iznos od  pomenutog, sa kaznama i prestankom izdavanja novine, pri čemu se čak nalaže sudu da u  roku od 12 sati (hej, 12 sati! Kao da je u pitanju ratno stanje) izrekne meru privremene zabrane izdavanja novina. Takav siledžijski postupak, naravno,  ne postoji u Zakonu o privrednim društvima, već se predviđa rok od šest  meseci za povratak osnovnog kapitala na propisani nivo.

Druga povezana odredba je ona da mora prestati izlaženje novina onda kada  je račun novinske kuće u blokadi izvesno vreme (90 dana tokom jedne godine).  Ovim se takođe derogira opšte zakonodavstvo, pre svega Zakon o stečaju, koji propisuje šta se i kako događa onda kada neko ne plaća svoje dugove. Ove dve odredbe su ne samo besmislene, već i smešne. One, naime, propisuju  da mora prestati izdavanje novina onda kada je novinska kuća u krizi.

Normalno bi bilo da problemi firme dovedu do posledica po samu firmu – stečaj, nagodba  sa poveriocima – a ne da se ostavi da firma postoji kao da ništa nije bilo,  ali da joj se zabrani da radi svoj posao. To bi bilo kao da se trgovinskom  preduzeću zatvore prodavnice onda kada ne može da plaća dugove, ali da samo preduzeće ostane da postoji. Očigledno da je ovaj predlog radio neki diletant iz  kulture, a i da su ga na vladi usvojili slični. A da nisu, možda, zakoni o stečaju i privrednim društvima loši, pa da ih  je potrebno lečiti specijalnim zakonima?

Prvo, nisu. Drugo, još smešnije, oba  su u nadležnosti ministarstva kojim upravlja Dinkić, pa bi, ukoliko nalazi neke slabosti, sam mogao predložiti njihovu izmenu. Ali ne, on cilja samo na  Rodića, kao crvenu maramu.

Sve u svemu, ovo je tužna epizoda srpskog parlamentarizma, sa upotrebom  države u lične svrhe. Kada ministra žulja postojeće zakonodavstvo, onda se donose specijalni zakoni. A nije važno to što država slabo funkcioniše kada su u pitanju prava ostalih građana. Zaista tužno.

Boško Mijatović, ekonomista

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi