Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jubilej novinarske istrajnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 07. 2014.

Autor: M. Sudžum Izvor: Dnevnik

Jubilej novinarske istrajnosti

Kada je uoči nove 1965. godine Lazar Mojsov, jedan od značajnih političara tadašnje Jugoslavije, rekao, na promociji prvog broja „Nedeljnih novina" u Bačkoj Palanci, da je lokalna štampa na izvoru života, mapo ko je verovao da će to ovde važiti i pola veka kasnije.

Danas je izašao 2500. broj ovog lokapnog lista koji predstavlja vredan jubilej i dokaz novinarske istrajnosti i u najtežim vremenima, jer „male novine" nisu prestajale sa izlaženjem.

Pre pet decenija je Socijalisti savez radnog naroda, uz podršku tadašnjeg predsednika opštine Gavre Pogančeva, doneo odluku da se pokrene glasilo koje će biti u interesu građana i društvenog razvoja kaže Mirko Agić, glavni urednik, koji ovde radi skoro četiri decenije. Dugo su „Nedeljne novine" bile jedino javno glasilo u opštini.

Težnja je bila i ostala da rečju i slikom damo čitaocu dovoljno podataka o bitnim događajima za ovu sredinu. Sa osam strana stigli smo na 20, a zlatni period u istoriji „Nedeljnih novina" bio je 80 ih godina. U to vreme, pored osnovnog izdanja, ista redakcija radila je fabričke listove „Sintelona", „Majevice", Tekstilnog kombinata „Dunav" u Čelarevu...

Novine su nadživele neke od ovih fabrika, inače giganata u bivšoj Jugoslaviji, koje su se ugasile kao i država u kojoj su bile poznate. „Nedeljne novine" bile su profesionalni početak mnogim poznatim novinarima seća se Agić. Ovde su dugo pisali Raja Vasiljević, Zdravko Tošković, Slavko Obradović, Jovan Smederevac, Šćepan Rabrenović, Slavko Marić...U ovoj redakciji su ponikli, a zatim krenuli put novosadskog „Dnevnika" Petar Tomić, Svetozar Karanović, Miloš Sudžum... „Nedeljne novine" bile su prvi lokalni list u Vojvodini, skinut sa opštinakog budžeta, a koji je prodat privatniku na aukciji za skoro 100.000 evra.

Posle su došla teška vremena, tiraž je pao na 2.500 primeraka, privatizacija je poništena, a postavljen je zaštitnik državnog kapitala mada je vrednost novina iznosila samo 400.000 dinara, a prostorije u kojima se nalaze su u državnom vlasništvu i priča se da će biti predmet povraćaja bivšim vlasnicima. Predlažemo Agenciji za privatizaciju da akcije „Nedeljnih novina" po nominalnoj ceni ustupi zaposlenima u „Nedeljnim novinama", jer jedino tako ovo glasilo može da opstane konstatuje Mirko Agić.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi