Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na posao bez plate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 08. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Na posao bez plate


SOMBOR - Zaposleni u Radio Somboru, njih 14, od kojih su osam novinari, nezadovoljni su jer rade, ali ne primaju zarade. Naime, satus ove  regionalne radio-stanice još nije rešen, iako je nedavno dobijena regionalna  frekvencija za emitovanje programa na području Zapadnobačkog okruga.

Izveštaj o poslovanju za minulu godinu i izbor članova organa upravljanja,  bile su teme vanredne skupštine akcionara ove medijske kuće. Za godinu dana, od  kada je raskinut ugovor o privatizaciji, dva predstavnika Upravnog odbora  podnela su ostavku. Za novog člana UO imenovan je Danilo Sekulić, pa će posle ostavke predsednika Miroslava Božina, ovaj organ upravljanja biti kompletan i konstituisan u zakonskom roku.

Jožef J. Fekete, v. d. direktora i glavnog i odgovornog urednika, takođe  je u ostavci, i to još od novembra prošle godine, ali ostavku dosad niko nije razmatrao. Zaposleni su prekjuče primili tek februarsku zaradu (minimalac). Od tada  ne dobijaju ni plate, niti im se uplaćuju doprinosi.

Da podsetimo, radio je prodat na aukciji 2. novembra 2007. godine Ireni Vuksanović iz Beograda. Međutim, Agencija za privatizaciju polovinom  minule godine raskinula je ugovor sa kupcem, zbog neispunjavanja preuzetih  obaveza prema zaposlenima, ali i državi.

- Sredinom prošle godine Anita Beretić, bivša direktorka radija, imenovana  je za zastupnicu državnog kapitala, a na predlog sindikata. Posle toga akcije  su otišle u Akcijski fond. Na Skupštini malih akcionara, 70 odsto kapitala  prešlo je u nadležnost čuvanja kapitala zastupnice Beretić - veli Siniša  Stričević, predsednik sidnikata „Nezavisnost“ u ovoj medijskoj kući.

Tada je 2,5 miliona dinara iz opštinskog budžeta prebačeno na račun Radio Sombora, što je bilo dovoljno za samo pet zagarantovanih minimalnih plata,  koje su isplaćene svima jednako. Po Stričevićevim rečima, zahvaljujući tome što su dva projekta Radio  Sombora prošla na konkursu pokrajinskog Sekretarijata za informacije, nedavno su  dobili 700.000 dinara,a i to je potrošeno za minimalce. Zaposleni dolaze na posao, ali su razočarani nebrigom osnivača, opštine  Sombor, jer ne rešava njihovu sudbinu. Program se emituje zahvaljujući nekolicini entuzijasta, i to na jezicima nacionalnih manjina, kojima je žao da  građani ostanu „uskraćeni“ osnovnih informacija.

Antrfile : NA KAŠIČICU

- OD lokalne samouprave dobili smo svega 500.000 dinara da ih rasporedimo  na šest meseci, ali taj novac je bio dovoljan samo za ispaltu jedne minimalne zarade, a da ne govorimo o održavanju emisione tehnike i drugih troškova - ističe Siniša Stričević, predsednik sindikata. On dodaje da Radio Sombor nema drugih prihoda i ističe da je gradska vlast dužna da brine o informisanju svojih građana.

J. Bekić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi