Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ako se premijer bude bavio rekonstrukcijom vlade, ona neće biti uspešna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 08. 2009.

Izvor: Borba

Ako se premijer bude bavio rekonstrukcijom vlade, ona neće biti uspešna


Analitičari su juče bili oprezni u proceni budućnosti Vlade Srbije, nakon nezvaničnih informacija objavljenih u medijima da premijer i predsednik Republike uveliko planiraju rekonstrukciju kabineta Mirka Cvetkovića.

Većina politikologa odbacuje spekulacije da je glavni motiv za priču o rekonstrukciji Vlade zapravo pokušaj disciplinovanja, pa i ucene, onih članica vladajuće koalicije koje ne podržavaju medijski zakon.

Naime, zbog odluke Socijalističke partije Srbije i njenih koalicionih partnera, JS i PUPS, da apstiniraju prilikom glasanja o zakonu o informisanju, izjašnjavanje u parlamentu je pomereno za poslednji dan avgusta kako bi stariji partneri u vladi, Demokratska stranka i G17 plus, eventualno ubedili socijaliste da promene stav i tako namakli neophodnu većinu.

Direktor Cesida Zoran Lučić kaže za „Borbu“ da sumnja da bi se menjalo ustrojstvo Vlade Srbije samo zbog SPS-ovih ministara, odnosno da su priče o rekonstrukciji samo pretnja socijalistima zbog uskraćivanja podrške zakonu o informisanju.

„Rekonstrukcija Vlade je zaista slabo opravdanje, kako za meru štednje u godini krize, tako i za pretnje odbegloj članici vladajuće koalicije. U Vladi je bilo promašaja u kadrovanju, ali sumnjam da je glavni motiv smanjenja Vlade pokušaj ucene ili nečija želja da se otarasi neposlušnog ministra. S druge strane, realan problem ove Vlade je vrlo skupa kompletna državna administracija, koja se ne može rešiti jednostavnom rekonstrukcijom, već sistematskim smanjivanjem troškova, počevši od najmanje opštine“, navodi Lučić i dodaje da postoje opštine u Srbiji koje upošljavaju skoro celu svoju populaciju samo u administraciji.On je naglasio da, ipak, podržava pokušaje rekonstrukcije, ukoliko su oni stvarni.

„Da li će to zaista biti urađeno, koga će se osloboditi i da li će to zaista podići kvalitet rada Vlade, ostaje nam da vidimo. Ako se to prepusti premijeru, onda sumnjam da će biti uspešno, jer ne znam koliko je on u stanju da kontroliše čitavu Vladu, ukoliko se ona komeša zbog jednog zakona“, rekao je on.

Lučić isključuje mogućnost eventualnog ulaska naprednjaka na mesto socijalista u Vladi Srbije.

„Dve trenutno najveće gromade na političkoj sceni Srbije su DS i SNS. Pogrešno je tumačenje da će one zajedno držati kompletnu vlast, jer se dešava ukrupnjavanje političke scene. Znači, stupa na snagu dvopartijski sistem, kao i u većini država Evropske unije. To podrazumeva da se te dve partije naizmenično smenjuju na vlasti, uz podršku ostalih stranaka koje prelaze cenzus, a ne da samo one, kao najkrupnije, sačinjavaju vlast. Verujem da je to naš budući scenario“, zaključuje Lučić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za „Borbu“ da ponovno razmatranje smanjenja Vlade nema veze sa razmiricama unutar vladajuće koalicije oko zakona o informisanju.

„Malo je verovatno da je pominjanje rekonstrukcije Vlade na jesen povezano s unutrašnjim političkim problemima vladajuće koalicije, jer se ta ideja pojavila još početkom godine. Sumnjam da će zakon o informisanju proizvesti krizu Vlade, jer će demokrate i G17 plus verovatno postići kompromis sa socijalistima do dana za glasanje, iz prostog razloga što ni jednoj partiji vladajuće koalicije trenutno ne odgovaraju izbori“, ocenjuje Stanković.

On smatra da je rekonstrukcija Vlade neophodna zbog okolnosti u kojima se nalazi domaća i svetska ekonomija. „Smanjenje broja ministarstava svakako nije jedina mera štednje koju bi Vlada trebalo da preduzme. Cela administracija je preglomazna, stoga se budžet mora rasteretiti i na druge načine, a ne samo medijski popularnim porukama kao što je rekonstrukcija. Ušteda budžetskih sredstava bi, suštinski gledano, trebalo da bude test za vlast, a ne kamen spoticanja“, objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije pati od konstantnog nedostatka kredibiliteta, stoga je poželjno po njih da što pre nađu put za izlazak iz sopstvene krize, a zatim i iz svetske krize

.„U ovakvim okolnostima Vlade ne padaju, pa čak ni zbog gubljenja većinske podrške za zakon koji su sami pisali. To što stranke koje čine vlast imaju različita programska opredeljenja, pa se politički razmimoilaze, to predstavlja mali problem za njih i uvek nekako pronađu formulu za zajedničko funkcionisanje. Ali, kredibilitet Vlade Srbije je poljuljan samom činjenicom da su neki ministri, kao što je Mlađan Dinkić, viđeniji od samog premijera“, rekao je Stanković.

Antrfile : Novinari ne veruju da će medijski zakon biti usvojen

Većina novinara smatra da zakon o informisanju, o kojem bi parlament trebalo da glasa 31. avgusta, neće biti usvojen. U okviru nedeljne ankete UNS-a, novinari su odgovarali na pitanje: „Verujete li da će predložene izmene Zakona o javnom informisanju u neizmenjenom obliku biti usvojene 31. avgusta“. Od 74 učesnika u anketi njih 54 (73 %) veruje da predložene izmene Zakona neće biti usvojene, dok 16 (21,6%) veruje da hoće, a četvoro (5,4%) nema stav.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi