Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čekamo da se SPS predomisli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2009.

Izvor: Dnevnik

Čekamo da se SPS predomisli


Vlajko Senić, visoki funkcioner G17 Plus

– Nema nikakvih dodatnih pregovora u kojima G17 plus učestvuje da bi bile usvojene izmene Zakona o informisanju. Što se nas tiče, očekujemo samo glasanje 31. avgusta i to je to, nema ničeg izvan toga – tvrdi u izjavi za „Dnevnik“ zamenik šefa poslaničkog kluba G17 plus Vlajko Senić, demantujući spekulacije o bilo kakvim zakulisnim trgovinama da bi se došlo do nepohodnih glasova da ovaj propis dobije „zeleno svetlo“ u srpskom parlamentu.

Smatrate li da je poslanička većina obezbeđena nakon što ste se, zajedno s DSom, dogovorili s LDP-om?


– Mi vrlo relaksirano čekamo to glasanje. G17 plus se nada, za početak, da će svi partneri koji su u Vladi glasati za zakon. Verujemo da ima dovoljno vremena da i SPS svoju odluku promeni i glasa za zakon. Smatramo da je to neophodno zbog korektnih koalicionih odnosa u Vladi. A ako ne bude tako, videć emo 31. avgusta. Spominju se i neke izmene zakona.

Da li pristajete na usvajanje nekih amandmana?

– Dali smo predlog zakona i nakon reakcije javnosti i resornih udruženja, kroz Vladine amandmane dosta toga je promenjeno. Tako da je za nas najlogič nije da se zakon u obliku koji je sada u proceduri, prihvati. Verujem da će tako i biti.

Znači li to da odnosi u vladajućoj koaliciji nisu narušeni zbog dešavanja oko ovog zakona?


– Mislim da su ti odnosi veoma narušeni i zato se nadamo da će glasanje 31. avgusta biti prilika da se ti odnosi poprave. Želim da naglasim da odnosi u vlasti nisu narušeni našom krivicom, tako da tu vrstu odgovornosti ne možemo da preuzmemo sve i da hoćemo.

Šta je, po vašem mišljenju, rešenje za budućnost, pošto nije prvi put da zakon koji predlaže vaša stranka ne prolazi lako u Skupštini?

– Ispada da predlozi koji stižu iz ministarstava G17 plus prolaze neku superviziju i da za njih ne važi činjenica da ih je Skupštini poslala Vlada. Što se nas tiče, nastavićemo da se korektno i konstruktivno ponašamo prema ovoj vladi. Smatramo da ona treba da rešava ogromne ekonomske teškoće i očekujemo da će od 1. septembra, od jesenjeg zasedanja i drugi partneri tako tretirati G17 plus. Ukoliko princip funkcionisanja bude drugačiji, šta je – tu je, i mi ćemo prihvatiti pravila igre, pa ćemo biti u situaciji da u Skupštini od zakona do zakona odlučujemo o tome kako ćemo glasati. Zaista se nadam da ipak tako neće biti, jer bi to dosta otežalo funkcionisanje koalicije i skrenulo Vladu s osnovnog problema, a to je pitanje rešavanja ekonomske krize.

Može li se iz ovog zaključiti da sudbina Vlade ne zavisi od predstojećeg glasanja?

– Sudbina Vlade... jeste to dosta logično pitanje. Ali sačekaćemo 31. avgust, jer očekujem da ćemo nakon toga imati jasnu podelu odgovornosti u Vladi Srbije. Mi nećemo pretiti izlaskom iz Vlade, jer smatramo da to ne doprinosi poboljšanju opšte atmosfere. Ali, u svakom slučaju, dosta toga će zavisiti od 31. avgusta.

S. Stanković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi