Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Glavnu reč u Vladi treba da vodi DS, a ne G17 Plus
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 08. 2009.

Izvor: Dnevnik

Glavnu reč u Vladi treba da vodi DS, a ne G17 Plus


Direktor Centra za proučavanje alternativa sociolog Milan Nikolić ocenio je da 31. avgust neće biti “dan D” koji će opredeliti dalji tok odnosa u  vladajućoj koaliciji, poremećenih sukobom između socijalista i G17 plus oko  predloženih izmena Zakona o informisanju. On je za “Dnevnik” kazao da će vladajuća koalicija najverovatnije prebroditi aktuelnu krizu, kao što je to bio  slučaj i u ranijim prilikama, navodeći da je prirodno da u vladama koje čini mnogo partija s vremena na vreme dolazi do nesporazuma zbog različitih stavova koalicionih partnera.

– To će sve biti dogovoreno i ne verujem da će se  bilo šta dramatično desiti na sednici parlamenta zakazanoj za poslednji dan  avgusta – ocenjuje on.

Do odlaganja glasanja o predloženim izmenama Zakona o informisanju koje je Vlada Srbije utvrdila na inicijativu G17 plus, došlo  je, naime, pošto nakon rasprave o tom zakonu vladajuća koalicija nije  obezbedila većinu za njegovo usvajanje jer su socijalisti uskratili podršku tom aktu. Jednomesečna pauza određena je uz podršku opozicione  Liberalno-demokratske partije, pod uslovom da se uz ovaj zakon usvoji i set zakona kojima će se regulisati medijska sfera. Međutim, zbog neusvajanja zakona o informisanju usledilo je uzajamno prebacivanje odgovornosti između G17 plus i SPS-a,  što je opozicija iskoristila za novo pokretanje pitanja prevremenih izbora. I u  delu stručne javnosti vlada mišljenje da bi se aktuelni sukob među koalicionim partnerima mogao okončati novim izborima, dok neki smatraju da je, ukoliko  se sukob između stranaka Mlađana Dinkića i Ivice Dačića produbi, izvesnija mogućnost rekonstrukcije Vlade.

Nikolić smatra i da će najverovatnije doći  do korekcije predloženih izmena Zakona o informisanju, navodeći da su one finansijski stroge prema medijima, “bez obzira na to što G17 plus  insistira na toj strogosti”.

– Pretpostavljam da se radi o tome da ministar Mlađan  Dinkić nema više nerava s medijima jer je često napadan. Ali, činjenica je i da njegova stranka treba da se ponaša shodno svom rejtingu, koji je danas  između jedan i dva procenta. A glavnu reč će imati Demokratska stranka i još neke druge stranke okupljene oko nje – naveo je on.

Na primedbu da je DS već podržao predložene izmene zakona, prilikom utvrđivanja tog predloga u Vladi,  Nikolić kaže da će u DS-u verovatno doći do preispitivanja tog stava, posebno u  svetlu aktuelnih otpora prema ovom zakonu.

– Mislim da će, u želji da sačuva popularnost kod građana, DS ići u tom pravcu da se malo doteraju i ublaže zakonske izmene i približe evropskim rešenjima, umesto da se ide u neku strogoću i možda čak ekonomsko uništenje medija. To, međutim, ne znači da mediji smeju da budu neodgovorni, već mora da se uvede red, ali ne tako  strogim zaprećenim kaznama – ocenio je on, dodavši da iz ovog sukoba svi treba  “da izvuku lekciju – i mediji i opoziciji, ali i sama Vlada”.

Komentarišući  ulogu Liberalnodemokratske partije, na čiju inicijativu je došlo do odlaganja glasanja o spornom zakonu, ali i uz čiju pomoć je vladajuća koalicija  izbegla blamažu u parlamentu pošto nije obezbedila većinu za taj zakonski  projekat, naš sagovornik kaže da je reč o “internim dilovima u kojima se uvek nešto  dobija zauzvrat”.

– A moguće je da se LDP na ovaj način preporučuje kao  konstruktivna partija za neku eventualnu narednu vladajuću koaliciju, koja će biti  fomirana rekonstrukcijom Vlade ili novim izborima – napominje on.

Nikolić ocenjuje  da sudbina aktuelne Vlade ipak ne zavisi od toga kako će se razrešiti sukob u koaliciji oko zakona o informisanju, već od toga na koji način će se ona> izboriti s ekonomskom krizom.

– Ovo su samo male bure u čaši vode, a bitno  je to da li će se ekonomska kriza produbljivati i koliko će građana Srbije  time biti pogođeni – zaključio je naš sagovornik.

B. D. Savić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi