Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Plate male i još kasne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 08. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Plate male i još kasne


Štrajk zaposlenih u  „Mađar sou“, jedinom dnevnom listu na mađarskom jeziku



 SUBOTICA - Zaposleni u „Mađar sou“, jedinom dnevnom listu na mađarskom  jeziku u Srbiji, stupili su 1. avgusta u štrajk upozorenja. Novine koje izlaze  punih 65 godina i dalje su na kioscima, ali kazaljke sata, koji se tim povodom  štampa na njihovoj naslovnoj strani, odbrojavaće naredne dve nedelje vreme, u kome  će zahtevi 75 zaposlenih biti usvojeni, ili će novine prestati da izlaze.

- Ukoliko nam do 17. avgusta ne budu isplaćene sve zaostale zarade, bez odnedavno uvedenog umanjenja od 15 odsto, prestaćemo da radimo, a naši  čitaoci će ostati uskraćeni za informisanje - kaže Erika Kabok, novinarka i  članica Štrajkačkog odbora zaposlenih u „Mađar sou“.

U svoje i ime svojih kolega, novinarka Margareta Tomo objašnjava da je  uzrok štrajka činjenica da su zaposleni dovedeni na rub egzistencije.

- Jednostavno, nemamo od čega da živimo. Prosečna novinarska plata je  24.000 dinara, isplaćuje se u dva, pa i tri dela, a kada je određeno njeno  umanjenje za 15 odsto shvatili smo da ovako više ne možemo - ističe Margareta Tomo, novinarka.

- U julu su nam isplaćene dve trećine plate za maj. Tražimo  isplatu svih zaostalih zarada, bez umanjenja. Peter Kokai je i pre odluke o stupanju zaposlenih u štrajk podneo ostavku  na mesto glavnog i odgovornog urednika „Mađar soa“.

- Plate su male i kasne. Svestan sam velikih egzistencijalnih problema zaposlenih, ali i dobre političke volje i napora koje ulaže menadžment  kako bi „Mađar so“ opstao. Sada je vreme da se nađe trajno rešenje za višegodišnje probleme u kojima se nalaze naše novine - kaže Kokai, glavni i odgovorni urednik u ostavci.

Erika Kabok, dugogodišnja novinarka i urednica, smatra da je glavni uzrok problema to što je, uz dotaciju pokrajine od 31 odsto, „Mađar so“ gurnut u tržišnu utakmicu u kojoj, kao list na manjinskom jeziku, ne može da se  izbori za opstanak.

- Smatramo da je jedino rešenje povećanje dotacije, kao što je to slučaj  sa drugim medijima na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Tako, recimo,  „Het nap“ dobija dotaciju od Pokrajine od 65 odsto svog budžeta, a neki  manjinski mediji čak i 100 odsto - ističe Erika Kabok.

- Televizije „Mozaik“ i  „Panon“, koje emituju program na mađarskom jeziku, imaju tretman medija koji su od nacionalnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu u Srbiji, te je jedan  od naših zahteva da taj status treba da pripadne i „Mađar sou“. Na taj način, možemo da ostvarimo pravo kako na povećanje dotacije iz budžeta AP  Vojvodine, tako i na donaciju Vlade Republike Mađarske.

Laslo Joža, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, kao i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, podržali su ove zahteve zaposlenih  i pokrenuli inicijative u nadležnim institucijama kako bi bili i usvojeni.

 Antrfile : “FORUM“

JEDAN od zahteva zaposlenih je i da se, shodno odluci Mađarskog  nacionalnog saveta predviđenoj još pre četiri godine, za 29 odsto smanji broj radnika  u štampariji Forum“, koja nema dovoljno posla, a broji 128 radnika sa kojima  deli plate od dotacija namenjenih „Mađar sou“.

N. N.

OSNIVAČKA PRAVA

NOVINE „Mađar so“ su nekada bile pod okriljem Skupštine AP Vojvodine, ali  je ona osnivačka prava nad ovim listom prenela na Mađarski nacionalni savet.  Deo glavne redakcije, koja ima uredništva i u Senti i Bačkoj Topoli, tada je  iz Novog Sada premešten u Suboticu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi