Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  LDP: Recept za medijski haos
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 08. 2009.

Izvor: Dnevnik

LDP: Recept za medijski haos


Liberalno-demokratska partija saopštila je juče da je neophodno unaprediti medijsku scenu Srbije i zaštititi je od medija koji zloupotrebljavaju javnu reč, kao i od “političara koji kroz zloupotrebu medija usporavaju demokratske procese”.

LDP će, kako je najavljeno iz te stranke, ove nedelje razgovarati s predstavnicima novinarskih udruženja, profesionalnih emitera, Savetom Evrope, misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Na osnovu predloga tih subjetaka, LDP će predložiti rešenja u cilju “uređenja haosa koji vlada medijskom scenom Srbije”.

Na inicijativu LDP-a, ta stranka, Demokratska stranka i G17 su se dogovorili o odlaganju glasanja u Skupštini Srbije, kako bi bio postignut širok sporazum o usvajanju seta zakona kojima bi se normalizovala medijska scena u državi. Osim usvajanja zakona o javnom informisanju, na sednici, zakazanoj za 31. avgust ove godine, za usvajanje tokom jesenjeg zasedanja Skupštine neophodno je pripremiti i set ostalih medijskih zakona, navele su tri stranke.

LDP je, takođe, u jučerašnjem saopštenju kao primer zlouptrebe medija naveo vikend izdanje lista “Pravda”, u kojem je, kako navode, objavljen tekst pod naslovom “Đinđić je zaslužio da bude ubijen“. LDP je podsetio na to da je taj list pod “direktnom kontrolom Srpske napredne stranke”, a tekst s tim naslovima, kako ocenjuju, pokazuje da predsednik i zamenik predsednika naprednjaka Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, “zlotrebljavajući prava koja su medijima zagarantovana, nastavljaju politički obračun s prvim demokratskim premijerom Srbije”.

“Glasilo SNS-a najjasniji je dokaz instrumentalizacije i zloupotrebe medija od politike, zbog čega naše medijsko zakonodavstvo mora biti reformisano uz dogovor sa stručnom javnošću i organizacijama koja se bave slobodom medija.”


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi