Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji će bolje raditi ako kazne budu mnogo strože
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 07. 2009.

Izvor: Pres

Mediji će bolje raditi ako kazne budu mnogo strože


Nebojša Bradić, ministar kulture

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić kaže za Pres da odlaganje glasanja o izmenama i dopunama Zakona o informisanju za njega ne znači da je ovu bitku izgubio. On je uveren da će novinarstvo posle usvajanja izmena zakona biti bolje nego danas i napominje da će strože kazne pogoditi one koji su do sada namerno kršili zakon!

- Da li ovo odlaganje glasanja za 31. avgust za vas znači da ste izgubili ovu bitku i da vlast nema većinu za njegovo usvajanje?

- Ministarstvo kulture ne vodi nikakve bitke! Očekujemo da svi u postupku donošenja zakona odgovorno obave svoj posao. Izmene i dopune Zakona o informisanju bile su nužne jer se postojeći zakon pokazao neefikasnim i nedovoljno preciznim. Zato je postao predmet zloupotrebe i to je čitava priča o izmenama ovog zakona.

- Znači, većim kaznama želite da dobijete bolje novinarstvo u Srbiji?

- Nedovoljna efikasnost zakona upravo zbog malih iznosa kazni dovela je do toga da se zakon namerno krši. Ako za dečju pornografiju, ugrožavanje prava maloletnika i namerno iznošenje neistina u medijima neko bude kažnjen samo sa 40.000 do 120.000 dinara, nije čudno što su neki mediji to zloupotrebljavali i od tuđe nesreće pravili profit. Mediji koji se odgovorno bave svojim poslom, koji poštuju ljudsko dostojanstvo, civilizacijske i etičke vrednosti, novinarstvo kao profesiju i ono zlatno pravilo koje vi zovete ‘’činjenice, činjenice, činjenice’’, brzo će prihvatiti odredbe ovog zakona, jer oni i neće biti na osnovu njih sankcionisani. Biće kažnjeni samo oni koji kršeći dostojanstvo žrtava, forsirajući govor mržnje, gazeći civilizacijske i druge vrednosti - stiču profit.

- Mnogo je nejasnoća oko toga ko je pisao izmene zakona?


- Predlagači zakona su Ministarstvo kulture i Ministarstvo pravde.

- Ali, ministarka pravde Snežana Malović tvrdi da njen resor nije učestvovao u pisanju, već su samo dali „pravnu korekturu“!


- Ministarstvo pravde je predložilo onaj deo koji se odnosi na pravno-ekonomske mere. Dobro se sećam da su neke mere koje su oni predlagali bile mnogo restriktivnije u odnosu na one koje su prihvaćene. Postojala je čak i mogućnost zabrane medija i slično.

- Šta je sa političkim aspektom priče o ovom zakonu? Zar ovo nije zakon kojim „Kurir“ treba da bude zatvoren zato što je lider vaše stranke Mlađan Dinkić u sukobu sa ovim listom?


- Bilo bi previše reći da je predlog izmena zakona pisan zbog jedne ličnosti i jednog medija. Naprotiv, radi se o zaštiti svih od neodgovornih medija.

- Da li zakon ima veze sa ultimatumom Dinkića da će napustiti Vladu?


- Kao predlagači zakona, nismo se bavili analizom bilo čijih odnosa. Suština zakona je mnogo veća i mnogo važnija nego bilo koje personalno pitanje ili personalni problem.

- Ali, protiv ovih izmena je i veliki broj medija i medijskih udruženja?


- Ponavljam, mediji koji se budu bavili svojim poslom na profesionalan način nemaju razloga za brigu. Ali, neka se brinu oni koji na naslovnim stranama objave tekstove poput „Udario ženu sekirom, bravo Srbine“! Ili „Pucao ženi u...“ ili „Propala banka“, ili da nekog nazovu firerom, Gebelsom...

- Tekstove koje pominjete objavio je „Kurir“, ali zašto maltretirate druge medije koji se bave svojim poslom zato što Vlada ne može da se izbori sa jednim novinama?


- Vlada primenjuje zakon. Izmene zakona nijednog trenutka ne dovode u pitanje ni slobodu medija, ni pravo na informisanje, niti uvode cenzuru. Insistira se na određenim merama koje će omogućiti da postojeći zakon bude efikasan.

Antrfile : Zakon će proći

- Ukoliko izmene ovog zakona ne prođu u Skupštini, da li ćete i dalje biti ministar?

- Što se mene tiče, ja sam tu da radim svoj posao najbolje što mogu u ovim uslovima. Nemam razloga da ne verujem da ovaj zakon neće proći.

- Da li će vaša stranka napustiti Vladu ukoliko ovaj zakon ne prođe u Skupštini?

- Mi smo tu da radimo, da menjamo i stvaramo bolji ambijent za građane i zemlju u celini.

S. Marjanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi