Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Plaćaju mašine koje već imaju!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 07. 2009.

Izvor: Pres

Plaćaju mašine koje već imaju!


Afera „Kolubara“



Bivši direktor Rudarskog basena Slobodan Đerić tvrdi da „Kolubara“ ima sopstvenu mehanizaciju od 500 mašina i da nema potrebe da ih iznajmljuje od privatnika, na šta se mesečno troši 350 miliona dinara



BEOGRAD - Iz Rudarskog basena „Kolubara“ svakog meseca se u privatne džepove bespotrebno prelije čak 350 miliona dinara za iznajmljivanje mašina, pošto „Kolubara“ u svom vlasništvu ima svu potrebnu mehanizaciju, saznaje Pres!



Ovo je za naše novine potvrdio i nekadašnji direktor „Kolubare“ Slobodan Đerić.

Prema našim saznanjima, prosečan mesečni ceh za mašine, koje se iznajmljuju od više od 100 privatnih firmi, iznosi oko 3,5 miliona evra, a do sada je samo ove godine u tu svrhu potrošeno oko 2,5 milijardi dinara! Đerić kaže da se novac za iznajmljivanje mašina uzaludno baca jer ta firma poseduje kompletnu mehanizaciju kojom može da obavi sve poslove.

On ističe da za vreme njegovog mandata, od 2002. do maja 2004. godine, nije potrošen ni jedan jedini dinar za iznajmljivanje mašina.Od 2004. sve se menja

- To što se radi u „Kolubari“ nije iznajmljivanje mašina, to je sprovođenje kriminala. Moram, međutim, da kažem da to nije tekovina od perioda posle 2000. godine, već sa početka 90-ih. Ja sam posle 2000. postao finansijski direktor „Kolubare“ i mogu da kažem da je u toj 2000. trošak za iznajmljivanje mašina bio šest miliona maraka. Iz vrha vlasti je naređeno da se smanje troškovi i mi smo sa tim odmah započeli. Kada sam postavljen za generalnog direktora, troškovi su svedeni na nulu. Sve poslove radili smo isključivo svojim mašinama, jer u „Kolubari“ postoji sektor koji se zove Pomoćna mehanizacija i koji ima 500 mašina. Sve smo sami radili, otkazali smo sve privatne firme i tako je moglo da se nastavi i kasnije. Siguran sam da „Kolubara“ i sada može da radi samo svojim mašinama - tvrdi Đerić.

On dodaje da je posle njegovog odlaska iz „Kolubare“ kriminal u ekspanziji.

- Koliko znam, rashodi su uvećani za nekoliko puta i dobar deo tih para ide na iznajmljivanje mašina. Nadam se da će konačno nadležni organi zaustaviti taj kriminal, ali mislim da nećemo moći bez podrške medija i javnosti - zaključio je Đerić.

Bace 80 stanova mesečnoS druge strane, Nebojša Ćeran, novi direktor „Kolubare“, juče se nije odazivao na pozive Pressa, pa nismo mogli da čujemo šta je preduzeo da se ovi bespotrebni troškovi smanje. Podsetimo, on je pre nekoliko dana kazao za Press da analizira situaciju i podržao stav gradonačelnika Dragana Đilasa da se troškovi za iznajmljivanje mašina svedu na minimum.

Press je izračunao da se za pare koje se daju na zakup za mašine svakog meseca može kupiti 80 stanova za radnike „Kolubare“, podići škola ili renovirati dom zdravlja! Istovremeno, kako saznajemo, otkako je Press počeo da istražuje kriminal u „Kolubari“, ljudi bliski jednom biznismenu i jednom političkom moćniku vrše žestok pritisak po Lazarevcu, ali i na višim nivoima, pokušavajući da zaustave curenje informacija i pritisak javnosti na nadležne organe da istraže krađu u Rudarskom basenu.

Antrfile : TV Kolubara RTL skinuta „s kabla“ zbog priloga o „Kolubari“!



Lokalna lazarevačka TV Kolubara RTL skinuta je sa kabla pojedinih operatera odmah pošto je preksinoć emitovala prilog o kriminalu u „Kolubari“?!

Tomislav Živković, vlasnik i glavni urednik te televizije, kaže da je preksinoć u centralnoj informativnoj emisiji emitovao prilog o dešavanjima u „Kolubari“, sa, kako kaže, nekim svojim ličnim osvrtom.

- Posle toga sam dobio poziv iz „Kopernikusa“, kablovskog operatera, i rečeno mi je da moraju da nas skinu sa mreže. Mi se od tada ne vidimo u Lazarevcu, Aranđelovcu, Topoli... Navodno je sve urađeno po nalogu centrale iz Beograda. Ovo je uvođenje medijskog mraka. Poslao sam pismo direktoru „Kolubare“ Nebojši Ćeranu i drugim nadležnima, ali odgovora nema. Osim moje, u Lazarevcu postoje još dve lokalne televizije, i još jedna malo veća koja pripada jednom moćniku. Vlasnici tih televizija ili oni koji su povezani sa njima takođe iznajmljuju mašine „Kolubari“ i zato se uopšte ne bave ovim problemom - rekao nam je Živković.

D. Isailović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi