Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Raspust umesto hitnog postupka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 07. 2009.

Izvor: Danas

Raspust umesto hitnog postupka


Gimnastika skupljanja glasova kako da se (ne)usvoje izmene Zakona o informisanju bila izgleda uzaludna


Slavica Đukić-Dejanović navela da razlog za eventualno odlaganje nije nesigurnost u ishod glasova l Glasanje u septembru



 Beograd - Iako je u Skupštini i javnosti danima trajalo prebrojavanje ko će u petak imati većinu , da li vladajuća koalicija ili opozicija pri izglasavanju izmena Zakona o informisanju, niko nije očekivao da će glasanje biti odloženo, pogotovo što je sve krenulo po hitnom postupku. Tim pre sve je iznenadila tvrdnja predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da će odluka o danu za glasanje biti doneta uskoro i da odluka o odlaganju nema nikakve veze sa tim da li postoji potrebna većina za usvajanje Predloga o izmenama i dopunama Zakona o informisanju, već da je to njena lična procena.

Opozicija , međutim, tvrdi da je jasno da je vladajuća većina u svojoj nameri za usvajanje izmena Zakona konačno shvatila da je ostala bez potrebne većine i da im je neophodno dodatno vreme da konsoliduje redove. Tvrde i da je neprimereno da se dan za glasanje sada proglašava nekakvom tajnom, ali nisu decidirano tvrdili da je možda u pitanju pokušaj zavaravanja opozicije da nespremni dočekaju ovu odluku.

- Odluku o danu za glasanje ću doneti vrlo brzo. Imamo dve mogućnosti, a one su da se to dogodi u bliskoj budućnosti, ili nakon letnje pauze. Ljudi treba u avgustu malo i da se odmore, a govorili smo i o tehničkoj adaptaciji zgrade. Porazgovaraću sa šefovima poslaničkih klubova, ali odluku ću doneti relativno skoro, rekla je predsednica parlamenta novinarima i dodala da će ta odluka biti u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta.

- Ta odluka ima veze sa mojom procenom da li će biti kvalitetnije odlučivanje i rad sada, ili da to bude na početku jesenjeg okupljanja poslanika, rekla je Đukić-Dejanović, koja je po završetku sednice održala i konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS, kaže da je predsednica parlamenta i na tom sastanku bila jako zagonetna i da definitivni odgovor o danu za glasanje šefovi poslaničkih grupa nisu dobili. Do juče su poslanici Demokratske stranke i G17 plus tvrdili da će Zakon o informisanju bez problema biti usvojen u petak.

Opozicionari su, naprotiv navodili da zakon neće dobiti potrebnu većinu, ukoliko svi koji su rekli da ga neće podržati, uključujući SPS, PUPS i JS, dođu na glasanje. A svi odbornici opozicije, osim LDP-a, najavljivali su prisustvo u punom sastavu.

Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Velimir Ilić tvrdi da je taj poslanički klub rešen da glasa bilo kada protiv izmena zakona o javnom informisanju. I svih 56 radikala biće na glasanju, a Tomislav Nikolić najavljuje da bi u petak u sali bio i 21 naprednjak. Jednom članu SNS koji se odmara u Grčkoj, čak će, ako zatreba, biti organizovan povratak u zemlju.

I Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a, najavljuje prisustvo 21 poslanika iz njegove stranke. Što se LDP-a tiče, niko od juče prisutnih u parlamentu nije želeo da govorio o tome da li će i kako će glasati. Judita Popović, poslanik LDP-a, nedavno je rekla novinarima da je njena stranka ostavila svojim poslanicima da sami odluče da li će prisustvovati sednici parlamenta u danu za glasanje i da odluče kako će glasati.

Vladajuća koalicija je i računala na to da se svih 12 poslanika LDP-a neće pojaviti na glasanju, ali i na činjenicu da je malo kada opozicija pokazala do sada punu disciplinovanost. Do juče posle podne je bilo jasno da bi za zakon glasalo 78 poslanika ZES-a, 24 G17 plus, šest poslanika manjina,(četiri SVM plus dva poslanika Bošnjačke liste).

Za zakon bi najverovatnije glasao i dojučerašnji radikal, a sada nezavisni poslanik Jovan Damjanović, a kako se čini zakon bi podržalo i pet poslanika PUPS-a. To je ukupno 114 poslanika koji bi mogli da glasaju za izmene i dopune Zakona o informisanju.

Protiv tih izmena i dopuna će, ako uskoro bude glasanje, kako tvrde iz opozicionih partija, biti 56 poslanika SRS, 21 DSS, 21 SNS, tri iz JS , devet iz NS , verovatno i 12 LDP, što znači ukupno 122 poslanika, plus 12 uzdržanih iz SPS-a. U tom slučaju zakon ne bi prošao, jer bi imao 114 glasova za, naspram 134. U drugom slučaju, ukoliko svih 12 poslanika LDP-a ne bi došlo na sednicu, a svi ostali koji su protiv i uzdržani dođu u punom sastavu, zakon opet ne bi prošao, jer bi naspram 114 za, stajalo 122 protiv, pošto uzdržani „ idu u kvotu protivnika.

Dakle nedolazak kompletnog LDP-a , a nema najava da neko od poslanika ove stranke neće biti na glasanju, ne bi uticao na sudbinu zakona, pod uslovom da svi ostali dođu i glasaju kako smo naveli. .Ukoliko kompletna vladajuća koalicija dođe, a najverovatnije hoće, onda bi, s obzirom da bi zakon imao 114 glasova na svojoj strani, moralo da izostane mnogo više od 12 poslanika opozicije.

Valja pomenuti da poslanik manjina Riza Haljimi, kako sam tvrdi, u vreme glasanja o izmenama zakona o informisanju neće biti u skupštinskoj sali, jer kako kaže, poslednjih meseci za vladine predloge ne glasa ni za, ni protiv. Vladan Batić, samostalni poslanik, juče je rekao za naš list da još nije odlučio kako će da glasa.

- Čekam da vidim hoće li me koalicija ubediti da li će izmene zakona o informisanju biti dovedene u red primenom amandmana. Mislim inače da se taj zakon u praksi neće primenjivati i da se možda digla prevelika buka oko toga, kaže Batić, a na naše pitanje da li je već palo „ubeđivanje“, samo se nasmejao. Prema DSS-ovoj računici koju je novinarima predočio Miloš Aligrudić, šef ove poslaničke grupe, ukoliko bi u sali bilo prisutno 240 poslanika , potreban je 121 glas da bi zakon prošao .

„To znači da je neophodno da i oni iz vladajuće koalicije budu prisutni, da ubace kartice i učestvuju u kvorumu, ali da ne glasaju za zakon. Mogu da ne podrže zakon na tri načina, da uopšte ne pritisnu nijedan taster kad se bude glasalo, da budu uzdržani i da glasaju protiv. Šta god od ove tri mogućnosti iskoriste poslanici SPS, JS i PUPS , zakon neće proći“, kaže Aligrudić i dodaje da je drugi preduslov za obaranje zakona , da kompletna opozicija dođe na sednicu i glasa protiv.

Na kraju da podsetimo, da bi glasanje uopšte počelo, potrebno je obezbediti kvorum od 126 poslanika, što SPS želi da obezbedi. Međutim, za usvajanje zakona potrebna je prosta većina od prisutnih u sali, što je tehnički moguće bez podrške poslanika SPS, ali jedino pod uslovom da na glasanje ne dođe kompletna opozicija.

Antrfile : Korać: Mnogi poslanici LDP-a već na letovanju

Žarko Korać , poslanik Socijaldemokratske unije, sa liste LDP-a, kaže za Danas da će on u danu za glasanje biti protiv usvajanja izmena Zakona o informisanju.

Navodi da će tako učiniti najverovatnije i ostali poslanici LDP-a , ali će ih u sali biti u malom broju, jer su gotovo svi na godišnjim odmorima. Korać je ubeđen i da sporni zakon neće proći , kao i da će vladajuća koalicija koja nema dovoljan broj glasova za izglasavanje ovog zakona prolongirati glasanje za septembar.

DSS bio spreman da „dežura“ u avgustu

- Na moje konkretno pitanje kada je dan za glasanje dobili smo odgovor da to može biti dan ili dva po završetku sednice, a može biti i na početku naredne sednice. Upitao sam da li poslanici DSS - a treba da sede čitav avgust u Beogradu, nadajući se da će najmanje 24 sata pre glasanja dobiti obaveštenje, odgovoreno mi je da to ne treba da bude slučaj, jer se u avgustu neće raditi. Iz toga sam zaključio da dan za glasanje može biti u petak, ili prvi dan kad se poslanici okupe posle letnje pauze. Razlog tome vidim u činjenici da vladajuća koalicija nema većinu za izglasavanje izmena Zakona o informisanju .- rekao je juče Aligrudić , zamerajući predsednici parlamenta što važne stvari saopštava prvo medijima, pa onda šefovima poslaničkih grupa.

M. R. Milenković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi